1. godina 2. godina 3. godina Djeca Kutak za tate Mame

Kako podržati braću i sestre djece s invaliditetom

braću i sestre djece s invaliditetom

Braću i sestre djece s invaliditetom nazivaju još i “staklena djeca” s obzirom da odrastanje uz bolesnu braću ili sestre često puta znači da roditelji nemaju dovoljno vremena i snage da im se posvete. Ako ste roditelj djeteta s teškoćama u razvoju koristimo sada ovaj trenutak da vas podsjetimo na potrebe vaše ostale djece, ako ih imate. Jer i zdrava djeca također trebaju pažnju. Pritom nimalo ne želimo ostaviti osjećaj krivnje, jer vjerujemo da vam je teško i da vama treba i pomoć i nježnost.

Međutim postoje stvari koje možete učiniti kako biste pomogli staklenoj djeci prema mišljenju stručnjaka i čije vam vrlo korisne savjete dijelimo sada!

Savjeti kako podržati braću i sestre djece s invaliditetom

Pružite braći i sestrama informacije primjerene njihovoj dobi


Svakako uključite svoju djecu u razgovore i pružite im informacije koje odgovaraju njihovoj dobi i situaciji jer i oni doživljavaju invaliditet kao i svi ostali u obitelji. Imajte otvorenu komunikaciju i budite iskreni. Ako ne dijelite informacije, djeca mogu misliti da je tema zabranjena i onda kada stvarno trebaju razgovarati. POVEZANO: Pažljivo slušati dijete: Savjeti kako da se osjeća cijenjeno

Odvojite kvalitetno vrijeme samo za njih

Vrijeme je često ono što djeca najviše trebaju od svojih roditelja. Znamo da je ovo lakše reći nego ispuniti ali to može biti makar samo 20 minuta koje ste proveli nasamo s njima nakon što je brat ili sestra otišao u krevet. Možete se skupa igrati, gledati TV, razgovarati ili zajedno čitali knjigu. Provođenje makar 15 minuta dnevno sa svakim djetetom pojedinačno može puno pomoći.

Ostavite im slatke poruke

Ovo je aktivnost u kojoj mogu sudjelovati i roditelji i braća i sestre. Ponekad je djeci lakše pisati osjećaje nego pričati o njima. Možete im svako malo napisati nešto jednostavno kao “Mislim na tebe,” i ostaviti ga na djetetovom jastuku. Pomaže djeci da znaju da mislite na njih i da se želite družiti s njima. Možete voditi i dnevnik u kojem vi unosite pitanja, a vaše dijete odgovara na sljedećoj stranici. To ne mora biti svakodnevno.

Povežite brata ili sestru s drugom djecom u istoj situaciji

Pronađite načine da se brat ili sestra poveže s drugom djecom koja imaju brata ili sestru s invaliditetom. Djeca se mogu osjećati izolirano ako imaju problema u odnosima s drugima . Grupe za iskustvo mogu pomoći u okupljanju djece s drugom braćom i sestrama djece s teškoćama u razvoju. To im daje prostor za razumijevanje, provjeru valjanosti i gdje ne moraju objašnjavati pozadinsku priču. POVEZANO: Kako pomoći djetetu da sklopi nova prijateljstva

Podržite interese svog djeteta

Potaknite brata ili sestru da imaju vlastiti život i aktivnosti van obaveza obitelji. Djeca bi trebala moći iskusiti sve što život nudi, a roditelji mogu pomoći njegujući njihove interese.

Slušajte svoje dijete

Najvažnije je zapamtiti da djeca žele da ih se čuje i da se njihovi osjećaji potvrde. Braća i sestre djece s teškoćama u razvoju obično su vrlo empatični i često internaliziraju svoje osjećaje. Potreban im je odušak. Nije svaka obitelj ista i svatko ima različito iskustvo.

Djeci možda nije ugodno dijeliti osjećaje ljutnje, krivnje ili osjećaja odgovornosti, a ključno je dati im prostora da podijele svoje osjećaje. Uvjeravanje braće i sestara da su njihovi osjećaji razumljivi i u redu pomoći će im da s više ugode i samopouzdanja prođu kroz te osjećaje. Ovo je iznimno važna vještina koju će ponijeti sa sobom kroz život.

POVEZANO: Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece