1. godina 2. godina 3. godina Djeca Kutak za tate Mame Savjeti i njega

Pažljivo slušati dijete: Savjeti kako da se osjeća cijenjeno

pažljivo slušati dijete

Odvajati vrijeme i pažljivo slušati dijete može im pomoći da osjete da vam je stalo. Sjetite se kada ste i vi bili dijete. Zamislite da odrasli oko vas pozorno slušaju sve što govorite. Kako biste se osjećali? Cijenjeni? Važni? Voljeni? Kao da su vaši osjećaji važni? Sada zamislite da svojoj djeci dajete te darove. Možda ćete moći učiniti upravo samo ako ih pažljivo slušate. 

Slušanje djece izgrađuje njihovo samopoštovanje, neovisnost, samopouzdanje, pa čak i njihovu pažnju. Kada slušate djecu, dajete svoje vrijeme, svoj trud i ulažete u odnos. Učite dijete da je važno što imaju za reći i da je cijenjeno.

POVEZANO: Kako disciplinirati dijete koje ne želi slušati: Izgradite pozitivan odnos

Donosimo nekoliko savjeta kako pažljivo slušati dijete

Da bismo slušali, moramo se svjesno truditi ne samo čuti što drugi govore, već to prihvatiti, probaviti i razumjeti. Ne samo da slušanje poboljšava vašu sposobnost boljeg razumijevanja i čini vas boljim komunikatorom, već također čini iskustvo razgovora s vama ugodnijim za druge ljude.

  • Uklonite sve smetnje, ugasite TV, stišajte mobitel i posvetite svoju potpunu pozornost djetetu.
  • Kada razgovarate kleknite i dajte im svoje oči kao i svoj um. To može pomoći djeci da se osjećaju vrijedno.
  • Pokažite im da ih slušate riječima i govorom tijela. Odgovorite “U redu” ili kimanjem glave. Ovo vašem djetetu govori da ga slušate.
  • Govorite mirno kada odgovarate. Naučite svoju djecu da čekaju dok pričate. Validirajte (prepoznajte i poštujte) emocije ili misli vašeg djeteta.
  • Ponovite ono što vam djeca govore. Ponavljanje vlastitim riječima onoga što su vaša djeca rekla potvrđuje da ste slušali. Pokušajte razumjeti što misle prije nego što progovorite bez tumačenja njihovih riječi.
  • Kad dođe pravo vrijeme, budite znatiželjni. Dopustite djeci da u potpunosti istraže i izraze svoje osjećaje prije nego što odgovorite.
  • Oduprite se porivu da brzo osuđujete ili savjetujete. Ponekad je dovoljno samo biti saslušan.

Odvajanje vremena za pažljivo slušanje vaše djece može im pomoći da osjete da vam je stalo. A kada stvarno čujete što govore, možda ćete se i vi osjećati bolje.

POVEZANO: Kako naučiti djecu da dijele