12 do 24 tjedna Trudnice

Što utječe na početak pokazivanja trudničkog trbuha?

pokazivanja trudničkog trbuha

Početak pokazivanja trudničkog trbuha faza je kada vaša vanjština konačno odražava ono što se događa iznutra. Vaš rastući trbuh sada donosi vijesti bez da morate reći ijednu riječ. I možda se pitate kada za većinu trudnica dolazi do početka pokazivanja trudničkog trbuha?

Većini majki koje prvi put zatrudne trudnički trbuh obično se pojavi početkom drugog tromjesečja. Odnosno između 14. i 16. tjedna trudnoće, no moguće je primijetiti promjenu i ranije. Ukoliko se vaš trudnički trbuh još ne pokazuje sve dok je ultrazvukom utvrđeno da vaša beba normalno raste, apsolutno nema razloga za brigu,

Iako je svaka trudnoća drugačija ipak, postoje neki tragovi koji će vam pomoći da shvatite kada bi mogla početi faza pokazivanja trudničkog trbuha.

POVEZANO: 3D Mamografija: što je bitno znati

Dakle, što utječe na pokazivanje trudničkog trbuha?

  • Naravno prvenstveno nošenje blizanaca jer tada vaša maternica ima dvostruki kapacitet. Tako da će se vaš trbuh u tom slučaju vjerojatno početi pojavljivati ​​ranije.
  • Žene koje su mršave i imaju indeks tjelesne mase (BMI) manji od 25 općenito će moći vidjeti trudnoću prije od onih s BMI-jem iznad 25.
  • Isto tako ukoliko ste niže visine vjerojatnije je da će vam se prije izbočiti trbuh. S obzirom da tada imate i kraći dio središnjeg tijela u odnosu na više žene, pa će se maternica prije izbočiti.
  • Zategnutiji trbušni mišići znače da postoji više potpore i podizanja vaše rastuće maternice. Ako su vam trbušnjaci jači, doslovno će jače držati vašu bebu koja raste uz tijelo. Što znači da ćete imati manje primjetnu izbočinu. Ako su vam trbušnjaci slabiji, vjerojatno će vam trbuh prije iskočiti.
  • Ako je vaša maternica u posteriornom položaju, što znači da je nagnuta unatrag prema kralježnici, vaša kvrga možda neće biti vidljiva na početku vašeg drugog tromjesečja. S druge strane, ako je vaša maternica nagnuta naprijed prema trbušnom zidu, mogli biste se pojaviti ranije. Jedini način da saznate položaj vaše maternice je da zamolite svog opstetričara za pregled zdjelice ili ultrazvuk.
  • Broj trudnoća koje ste imali. Kod prve trudnoće općenito je potrebno najdulje traje period dok ne počne pokazivanje trudničkog trbuha. Ali u drugoj trudnoći, vaše je tijelo spremno iskočiti otprilike mjesec dana ranije nego prije. Razlog? Vaša se maternica nikada nije u potpunosti vratila na svoju izvornu veličinu nakon prve trudnoće. Također, vaši trbušni mišići već su istegnuti i prenapregnuti, zbog čega rastuća maternica sjedi više prema naprijed u trbuhu i postaje prije vidljiva.

POVEZANO: Kupnja jastuka za trudnice lakša je uz ove savjete