Planiranje trudnoće Trudnice

Što povećava šanse za dobivanje blizanaca?

Što povećava šanse za dobivanje blizanaca? Bebe.hr portal

Dok se neki parovi nadaju i vesele dobivanju blizanaca, drugi reagiraju potpuno suprotno. Ako i sami imate braću i sestre blizance, tada će vaš koncept biti različit od onih koji o tome samo maštaju.

Tehnološki napredak je otkrio da je prilično uobičajeno da postoji više od jednog embrija začetog i implantiranog, ali od njih je samo jedan održiv i preživi.

 

Kako nastaju blizanci?

šanse za dobivanje blizanaca

Ako želite povećati svoje šanse za začeće blizanaca, važno je razumjeti kako nastaju.

Postoje dvije vrste blizanaca; identične i neidentične. Jednojajčani ili monozigotni blizanci nastaju kada jedno jaje oplodi jedan spermij koji se zatim podijeli u dva odvojena embrija. Svaki od njih ima potpuno iste genetske komponente i identične genetske strukture. Jednojajčani blizanci također dijele posteljicu.

Neidentični ili dvojajčani blizanci nastaju iz dva odvojena jajašca koja su oplođena s dva odvojena spermija. Ovi blizanci su jedinstveni mali pojedinci i ne dijele genetski sastav više od braće i sestara istih roditelja. Svaka beba u paru neidentičnih blizanaca imat će vlastitu posteljicu.

Drugi naziv za neidentične blizance je bratski; drugi naziv za jednojajčane blizance je nebratski.

 

Prenosi li se mogućnost genetski?

 width=

Genetska predispozicija za blizance odnosi se samo na majku. Njezina obiteljska anamneza utječe na šanse da ima hiperovulaciju.

Svaka žena može imati jednojajčane blizance i obiteljska povijest kod njih ne igra nikakvu ulogu. Većina blizanaca koji se rađaju nisu jednojajčani i rezultat su oplođene dvije jajne stanice.

Neki dvojajčani blizanci izgledaju vrlo slično; drugi dijele neke sličnosti, dok ostali možda ne izgledaju ni najmanje povezani.

 

Što povećava šanse za dobivanje blizanaca?

šanse za dobivanje blizanaca

 

 • Ako rađate stariji. Čini se da je zaokret prirode da neposredno prije nego što žena uđe u perimenopauzu, njezini jajnici počnu otpuštati više od jedne jajne stanice svaki mjesec. Na ovaj “skok plodnosti” također utječe val estrogena.
 • Ako imate in vitro oplodnju ili uzimajte lijekove za neplodnost. Oni stimuliraju jajnike da svaki mjesec podržavaju više od jednog jajnika prema zrelosti. Rezultat je oslobađanje više od jednog jajašca.
 • Ako dolazite iz obitelji u kojoj su neidentični blizanci uobičajeni, vaša obiteljska povijest i genetska obdarenost znače da imate veće šanse da ih i sami dobijete. Dok se jednojajčani blizanci mogu pojaviti u svakoj obitelji.
 • Ako ste već imali jedno ili dva djeteta imate veće šanse da zatrudnite s blizancima.
 • Ako ste zatrudnjeli iako ste bili na pilulama. Koliko god ovo općenito moglo biti teško, postoji veća učestalost začeća žena s blizancima kada su na oralnim kontraceptivima.
 • Ako pokušate zatrudnjeti odmah nakon što ste prestali uzimati pilule. Teorija kaže da prvih nekoliko ciklusa žensko tijelo prolazi kroz fazu hormonske prilagodbe.
 • Ako imate viši indeks tjelesne mase (BMI).
 • Uzimate dodatak folne kiseline prije nego što zatrudnite. Opća preporuka za žene koje planiraju začeće je da počnu uzimati dodatke folne kiseline mjesec dana prije začeća.
 • Majke koje su same blizanci imaju veću vjerojatnost da će roditi blizance. Nema utjecaja na strani muškog partnera, samo majke. Ali čini se da bi očevi mogli prenijeti gen blizanaca na svoje kćeri radi njihove buduće mogućnosti začeća.
 • Ako jedete više slatkog krumpira. Činjenica je da više žena zatrudni s blizancima koje žive u područjima gdje je slatki krumpir glavna komponenta njihove prehrane.
 • Nastavite dojiti svoju stariju bebu ili malo dijete. Žene koje proizvode prolaktin i doje imaju veću vjerojatnost da će zatrudnjeti s blizancima. Iako neke žene ne uspostave redovitu ovulaciju i menstrualne cikluse cijelo vrijeme dok doje; ovo je vrlo individualno.

POVEZANO: Ublažavanje osjetljivosti grudi tijekom trudnoće