1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Taktike za izbjegavanje stalnog govorenja NE

Taktike za izbjegavanje stalnog govorenja NE Bebe.hr portal

Reći NE za vaše dijete je normalan i zdrav način da se ono osjeća da ima kontrolu, ali kod stalnog govorenja NE bilo sa vaše strane ili strane djeteta iscrpljujuće je i neproduktivno.

Nedavna studija o dječjem razvoju pokazala je da se djeca od 2 i 3 godine svađaju sa roditeljima 20 do 25 puta na sat! Možda ćete se umoriti samo gledajući te brojke, ali svi obračuni imaju i pozitivne strane.

Djeci ovog uzrasta svađa s vama jedan je od načina da steknu samopouzdanje. Svijet je i dalje veliko, misteriozno mjesto za vaše dijete i ono se u njemu osjeća prilično nemoćno.

 

Taktike za izbjegavanje stalnog govorenja NE

 

1# Fokusirajte se na pozitivno

Vaše dijete ne voli stalno čuti “NE” i više od odraslih, razmislite koliko puta mu to kažete svaki dan. Umjesto da stalno govorite “NE” pokušajte radije reći svom djetetu što želite da radi, a ne što ne želite da radi.

Na primjer, umjesto “Ne valjaj se po podu u svojoj novoj haljini” pokušajte reći “Molim te, sjedni na fotelju u toj lijepoj haljini da ostane čista.” Ton je također važan. Manja je mogućnost da će se mališani svađati kada im objasnite zašto ne želite da nešto radi.

 width=

 

2# Nemojte uvijek donositi odluke

Davanjem izbora svom mališanu pomažete da se zadovolji njegova potreba za osjećajem kontrole. Ako je oblačenje stalna drama, neka odabere svoju odjeću. Kada dozvolite svom djetetu da donosi male odluke, ono će se osjećati ponosno. I veća je mogućnost da će reći ‘da’ vašim zahtjevima u budućnosti.

 

3# Ohrabrite imitaciju

govorenja NE

Vjerojatno već znate da djeca vole oponašati odrasle osobe, pa iskoristite to u svoju korist kada sljedeći put neće surađivati. Ako ne želi obući čarape, na primjer, recite: “Noge su mi hladne, pa ću obući topliji par. čarapa. Uf i tvoja su stopala hladna – ajmo obuti čarape zajedno?”

 

4# Ubacite igru

 

 

govorenja NE

Postoje određeni trenuci kada će vaše dijete gotovo uvijek reći NE. Primjerice ako pokušate prekinuti čajanku njenih lutaka jer je vrijeme za kupanje. Tada su velike šanse da će odbiti i približiti se kadi. Ali ako svoj zahtjev možete pretvoriti u igru, veća je mogućnost da ćete se oboje na kraju smijati umjesto da se svađate.

Predložite djetetu da skoči do kupatila, izbroj koliko je velikih (ili malenih) koraka potrebno da stigne do tamo. Ili smisli svoju pjesmicu za kupanje. U krajnjem slučaju mogu i lutkice malo odmoriti nakon čajanke dok se zajedno kupate i pjevate.

POVEZANO: Koristite svoj govor tijela za bolju komunikaciju sa vašim djetetom