Bebe Djeca

Samopoštovanje: Bebe i djeca

Samopoštovanje: Bebe i djeca Bebe.hr portal

Odnosi puni ljubavi i topline temelj su za dječje samopoštovanje i čine da se djeca osjećaju vrijedno i voljeno.

Obiteljski rituali također su važni jer grade vaše odnose i daju vašem djetetu osjećaj pripadnosti. Mogu biti jednostavan, ali važan način jačanja osjećaja vrijednosti i pripadnosti za djecu svih uzrasta. To je zato što sva djeca mogu pridonijeti obiteljskom obroku – na primjer, postavljanjem stola, pranjem povrća, bacanjem salate i tako dalje. Obiteljski obroci također mogu svima pružiti priliku da razgovaraju o stvarima koje su im važne.

 

Samopoštovanje

 

Bebe i samopoštovanje

Novorođenčad i vrlo male bebe iako još nemaju izgrađeno samopoštovanje, mogu dobiti temelje za zdravo samopouzdanje tako da:

  • nježno brinete se za svoju bebu
  • reagirate kada vaša beba plače
  • pružajući obilje maženja i osmijeha.

Ove tople i osjetljive interakcije govore vašoj bebi da je voljena i zaštićena.

beba brblja

 

Mala djeca 

Mala djeca počinju razvijati razumijevanje sebe, onoga što mogu učiniti i što ih čini onim što jesu. Evo načina na koje možete izgraditi samopoštovanje svog malog djeteta:

  • Dopustite svom djetetu da odlučuje. To može biti na primjer odabir s kojom će se igračkom igrati ili hoće li na svoj tost staviti sir ili namaz. To maloj djeci daje uzbudljiv osjećaj kontrole, što pomaže u razvoju samopouzdanja i osjećaja sebe.
  • Dajte svom djetetu priliku da kaže ‘ne’. Mala djeca moraju se potvrditi i naučiti da odluke imaju posljedice. Na primjer, ako vaše dijete kaže ne kada ga zamolite da obuče drugu majicu, to je u redu. 
  • Dopustite djetetu da istražuje svoju okolinu. Međutim budite spremni odgovoriti ako vas zatreba. Na primjer, vaše dijete može biti fascinirano mravom, ali se uplašiti kada mu mrav puže po stopalu. Tada Vas treba da mu date do znanja da je sve u redu.
  • Vodite svoje dijete kroz društvene situacije. Maloj djeci bi moglo biti teško dijeliti i izmjenjivati ​​se jer uče tko su i što je njihovo. Tako da možete reći: ‘Sada je moj red da imam crvenu lopticu. Sjajno dijeljenje – bravo!’

POVEZANO: Kako potaknuti dijete da pije vodu ako ju ne voli