0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Najbolje povrće za bebe i malu djecu

Najbolje povrće za bebe i malu djecu Bebe.hr portal

Najbolje povrće za bebe i malu djecu na našoj listi superhrane prikladne su za bebe od 6 mjeseci i starije. I to kada su pripremljene u skladu s prehrambenim vještinama vašeg djeteta!

Neke namirnice mogu se postupno uvoditi i prije 6 mjeseci, međutim krutu hranu nikako prije 4. mjeseca starosti. Pitajte svog pedijatra ako niste sigurni kada uvesti određenu hranu ili koja je hrana najbolja za vašu bebu.

 

 

Slatki krumpir

povrće za bebe i malu djecu

 

Većina beba preferira slatki krumpir u odnosu na drugo povrće zbog njegovog prirodno slatkog okusa. Slatki krumpir sadrži kalij, vitamin C, vlakna i beta-karoten antioksidans koji sprječava određene vrste raka i uklanja slobodne radikale. Kada se skuha i zgnječi, slatki krumpir čini glatki pire koji se lako jede, čak i za bebe koje tek počinju prelaziti na krutu hranu.

 

Mrkva

 width=

 

Mrkva ima velike količine beta-karotena, antioksidansa koji joj daje narančastu boju. Beta-karoten se pretvara u vitamin A i igra ulogu u rastu i zdravom vidu . Kuhanjem mrkve dolazi do izražaja njihova prirodna slatkoća, što je čini privlačnom bebama koje su rođene sa sklonošću slatkim okusima. Kada pravite mrkvu za svog mališana, pazite da bude kuhana dok vrlo ne omekša. Zatim ih pasirajte ili poslužite dobro kuhanu mrkvu narezanu na kockice.

 

Grašak

povrće za bebe i malu djecu

 

Grašak je pun vitamina K, hranjive tvari koja zajedno s kalcijem djeluje na izgradnju zdravih kostiju. Također imaju antioksidativne vitamine A i C, kao i folnu kiselinu, vlakna i vitamine B skupine.

 

Rajčice

Rajčice su izvrstan izvor likopena, antioksidativnog pigmenta koji pomaže u prevenciji raka i srčanih bolesti. Međutim, istraživanja pokazuju da likopen u rajčicama tijelo može učinkovitije apsorbirati ako su rajčice kuhane s malo ulja.

 

povrće za bebe i malu djecu

 

Brokula

Brokula je prava superhrana za bebe, zahvaljujući velikim količinama vitamina C, beta-karotena, folne kiseline , željeza, kalija i vlakana. Kuhanjem brokule u vodi smanjuje se sadržaj vitamina C upola, pa ju je najbolje kuhati na pari ili u mikrovalnoj. Ako vaša beba nije oduševljena okusom brokule, pomiješajte je s povrćem slatkog okusa, poput slatkog krumpira ili butternut tikve.

POVEZANO: Najbolje voće za bebe i malu djecu