1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Kako potaknuti dijete da pije vodu ako ju ne voli

Kako potaknuti dijete da pije vodu ako ju ne voli Bebe.hr portal

Potaknuti dijete da pije vodu razviti će im naviku koja je odlična za hidrataciju i sveukupno zdravlje, ali neka djeca jednostavno ne vole njen okus. Voda nije najbolja samo za hidrataciju. Također zamjenjuje pića zaslađena šećerom, za koja se pokazalo da doprinose riziku od pretilosti. 

Pijenje vode važno je za djecu — kao i ograničavanje sokova i drugih zaslađenih pića. Čak je pametno ograničiti mlijeko na preporučene dnevne porcije. Međutim nije dobro “siliti” ih dapiju vodu jer može biti i još i gore. 

Ako vaše dijete ne voli okus obične vode, evo nekoliko načina kako potaknuti svoje dijete da pije više vode!

 

1. Uhvatite ih kad su žedni.

 width=

Osigurajte da je voda uvijek dostupna kad je vaše dijete žedno kako bi ga povezao s gašenjem žeđi. Razgovarajte s njim o tome da je voda najbolje piće koje možete odabrati kada je žedan.

 

2. Pronađite bocu ili čašu koja mu se sviđa

potaknuti dijete da pije vodu

I objasnite da je to boca ili čaša samo za vodu, odnosno može ju koristiti jedino ako iz nje pije vodu! Možete imati i više vrsta pa ga i upitati koju bocu danas želi za vodu. Tako da i samo dijete bude uključeno u izbor.

 

3. Dodajte okus!

 width=

Umjesto skupih kupovnih voda s okusom, možete napraviti vlastitu kod kuće s narezanim voćem. Vaše dijete može se zabaviti smišljajući vlastite kombinacije, poput limuna i smrznutih malina ili kriški krastavca i limete. Ako vaše dijete ne voli kašaste komadiće u piću, jednostavno procijedite vodu nakon što joj dodate okus. Možete ju i ukrasiti slamkama i šeširićima.

 

4. Budite uzor

potaknuti dijete da pije vodu

To podrazumijeva da i sami pijete vodu, odnosno stvorite naviku pijenja vode kod kuće uz i između obroka. Najbolje je da ju koristite odnosno pijete svi zajedno za vrijeme obiteljskog ručka.

POVEZANO: Najbolje voće za bebe i malu djecu