2. godina 3. godina Djeca

Kako pomoći djetetu da sklopi nova prijateljstva

Kako pomoći djetetu da sklopi nova prijateljstva Bebe.hr portal

Ponekad će biti potrebno pomoći djetetu da sklopi nova prijateljstva, mala djeca trebaju tu “veliku ruku” koja će ih voditi dok se kreću svojim društvenim svijetom. Kako pomoći?

Budite dobar uzor kod kuće i dopustite svom malom djetetu da vidi vaše društvene interakcije, bilo da se radi o prijateljima ili strancima. Vaše će dijete naučiti vrijedne lekcije o tome kako započeti razgovor, pa čak i riješiti problem.

Za sada smanjite svoja očekivanja. Guranje društvenog programa nevoljnom sudioniku može napraviti preveliki pritisak i umanjiti užitak. 

Također, prihvatite svoje dijete onakvo kakvo jest. Ako se vaše dijete osjeća ugodnije gledajući društvenu scenu iz vašeg krila prvih nekoliko desetaka puta, to je u redu. Sve dok se vaše malo ili predškolsko dijete čini sretnim, trebali biste i vi biti sretni.

Kako pomoći djetetu da sklopi nova prijateljstva 

 width=

 

Ako vaše dijete nastavi s društvenim susretima koji ne obećavaju, nemojte se previše opterećivati. Čak i starija predškolska djeca trebaju puno vježbe u stvaranju i održavanju prijatelja. Nastavite pozivati ​​potencijalne prijatelje na spojeve za igru. Zatim… 

  • Pronađite aktivnost – gdje vaše dijete može upoznati nove istomišljenike.
  • Počnite polako. Previše djece može nadjačati čak i najvećeg društvenog leptira, stoga zasad dogovorite sastanke za igru ​​samo s još jednim prijateljem.
  • Igrajte puno igara pretvaranja. Dvogodišnjaci i trogodišnjaci prirodno gravitiraju igri pretvaranja. Igra pretvaranja jača sposobnost vašeg malog djeteta da vidi različite točke gledišta, što je dobra osnova za sve društvene susrete. 
  • Igranje uloga. Pretvarajte se da ste drugo dijete i pitajte možete li se pridružiti igri ili igrati s igračkom.
  • Razgovarajte s odgajateljima u vrtiću. Oni bi mogli imati uvid u društvene vještine vašeg djeteta. I dati prijedloge za obećavajuće partnere za igru ​​koji će se bolje slagati.
  • Pozovite prijatelje iz vrtića ili predškolske dobi u svoj dom. Prvo, ovo vam daje priliku da vidite kakvo je vaše dijete u društvenom okruženju. Na taj način možete vidjeti koje ćete vještine možda morati poboljšati dok igrate ulogu.
  • Vježbajte uvježbavanje novih situacija, razmatranje onoga što možete očekivati ​​na rođendanskim zabavama ili igrama. To može pomoći vašem sramežljivom djetetu da bude manje nervozno.
  • Pitajte stručnjaka. Ako osjećate da nešto ozbiljni nije u redu, recite to pedijatru. Liječnik vašeg djeteta može paziti kako vaše dijete stari.

Zapamtite, najviše što možete učiniti za svoje mališane i predškolsku djecu jest posaditi sjeme, a zatim se udobno smjestiti i pustiti da procvjeta. S vremenom će vaše dijete shvatiti da je dječja igra još zabavnija kada se igra s prijateljem.

POVEZANO: Zabava za klince: Slikajte uz jestive boje