Tempura od kozica i povrća je hrskav i ukusan način kako unositi više povrća u jelovnik djece, pogotovo onoj koja povrće inače ne vole. Sastoji se od komadića povrća i kozica prženih u dubokom ulju. Na taj način zadržava se vlažnost i okus sastojka i njegove hranjive tvari unutar te hrskave korice. Možete osjetiti slatkoću koje kuhano povrće jednostavno ne može pružiti. Čak i luk postaje magično sladak kada se prži u dubokom ulju.
Kakiage tempura može biti i strategija da natjerate svoju djecu da jedu više povrća. I pametan način da se riješite kuhinjskih ostataka u hladnjaku. Donosimo zato lagani recept koji kombinira kozice, luk, mrkvu i začinsko bilje i izgleda slično popečku. Poslužite ga s malo morske soli i kriškama limuna ili sa soja umakom, s rižom i kiselim krastavcima sa strane i voćem za desert.
Sastojci
-
-
- povrće (npr. šparoge, patliđani,..)
- 500 grama srednjih škampa (po mogućnosti divljih) ili kozica, oguljenih i bez žila
- 1 srednja mrkva, oguljena
- ½ srednje glavice luka, oguljene
- 3 žlice grubo nasjeckanog lišća peršina, cilantra ili kopra
- Tempura tijesto (1 veliko jaje, ¾ šalice ledeno hladne vode, plus još po potrebi 1 šalica, 2 žlice brašna za kolače, podijeljeno 1 žlica krumpirovog ili kukuruznog škroba)
-
Tempura od kozica i povrća
Korak 1
Operite kozice i obrišite papirnatim ručnicima da se osuše. Izrežite mrkve na tanke i duge trake. Narežite luk na isti način.
Korak 2
Priprema tijesta za tempuru: U srednje velikoj posudi umutite jaje i ledeno hladnu vodu. Odvojite 2 žlice brašna za kolače u malu zdjelu. Prosijte preostalu 1 šalicu brašna za kolače i krumpirov škrob (ili kukuruzni škrob) u drugu zdjelu. U smjesu s jajima dodajte prosijano brašno. Pjenjačom ucrtajte broj 8 u tijesto kako biste lagano sjedinili smjesu jaja i brašna. Ponovite nekoliko puta ali nemojte previše miksati jer ćete probuditi gluten i tijesto će postati teško. U redu je ostaviti nekoliko malih grudica brašna u tekućini. Testirajte gustoću tijesta štapićem ili žlicom: zagrabite malo tijesta i pustite da kapne sa štapića ili žlice. Ako ne kapa lako, tijesto je pregusto; prilagodite dodavanjem 1 ili 2 žličice vode. Stavite kockice leda u zdjelu ili lavor; zdjelu s tijestom stavite na led da ostane hladno dok pržite popečke.
Korak 3
Pomiješajte kozice, povrće i začinsko bilje u srednjoj zdjeli. Dodati 2 žlice brašna; promiješajte kako biste ravnomjerno prekrili kozice i komade povrća.
Korak 4
Za prženje tempure: Obložite lim ili veliki tanjur papirnatim ručnicima. Ulijte ulje u duboku tavu s debelim dnom. Trebali biste imati dovoljno ulja u tavi da dosegnete oko 3 cm dubine. Ključno je održavati temperaturu ulja stabilnom i vrućom.
Korak 5
Stavite oko 1/4 šalice pobrašnjenih kozica i mješavine povrća u malu zdjelu (veličine šalice za čaj). Dodajte oko 2 žlice ohlađenog tijesta za tempuru da lagano obložite mješavinu povrća. Smjesu kliznite (nemojte ispuštati!) u vruće ulje sa strane tave. Zatim brzo rastanjite štapićima.
Korak 6
Kad popečci postanu lagano hrskavi i mjehurići se gotovo spuste, preokrenite ih. Pržite dok lagano ne porumene s obje strane. Vadite ih šupljikavom žlicom ili štapićima, pustite da višak ulja kapne prije prebacivanja u pripremljenu posudu obloženu papirnatim ručnikom. Kakiage će se još malo kuhati dok odmaraju pa pazite da se ne prekuhaju. Ponovite postupak s preostalim kozicama, povrćem i tijestom.
Korak 7
Tempuru odmah poslužite s morskom soli, kriškama limuna i/ili soja umakom, po želji.
POVEZANO: Zdravo i Vege: Dimljeno varivo od crvene leće