0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Najčešće želje i averzije prema hrani u trudnoći

Najčešće želje i averzije prema hrani u trudnoći Bebe.hr portal

Ako osjećate želje i averzije prema hrani u trudnoći, dio ste velikog kluba s obzirom da se procjenjuje da trudničke želje ima između 50 i 90% žena. Možda ste otkrili iznenadnu želju za kiselim krastavcima i pola litre sladoleda, iako vam ta hrana nikad prije nije bila omiljena? Ako je tako, niste jedini. Dobro došli u čudan i prekrasan svijet trudničkih žudnji!

Ali što je zapravo žudnja za hranom? Ako osjećate snažnu želju da jedete određenu vrstu hrane i vrlo vam je teško odoljeti toj želji, vjerojatno osjećate žudnju.

Dakle, koje su najčešće želje i averzije prema hrani u trudnoći? Krenimo od želja…

 

Koje su najčešće trudničke želje?

Žudnja za hranom je, s druge strane, jelo kojeg se jednostavno ne možete zasititi. Najčešće trudničke želje uključuju voće, povrće, ugljikohidrate (kao što su kolačići i kolači), slane grickalice poput čipsa i čokolade. Ali možda ćete podjednako žudjeti za maminim lazanjama ili kiselim krastavcima.

Začudo, led je još jedna česta trudnička žudnja. Žudnja za ledom i žvakanje leda često su povezani s anemijom. Stanjem u kojem vaše tijelo ne proizvodi crvena krvna zrnca koja su mu potrebna za prijenos kisika. Iako je želja za komadićima leda dovoljno bezopasna, to bi moglo značiti da imate manjak određene hranjive tvari ili minerala. Poput željeza, pa o tome razgovarajte sa svojim liječnikom.

Možda će vas još zanimati: Što trudnice ne smiju jesti

 

Koje su najčešće averzije prema hrani u trudnoći?

 width=

 

Averzija prema hrani tijekom trudnoće je jaka želja da se izbjegne određeno jelo, iako ona koja su vam odbojna mogu biti sasvim u redu za druge trudnice. Općenito, najčešće averzije prema hrani koje se javljaju tijekom trudnoće uključuju jaja, luk, ribu i druge plodove mora, češnjak, meso i mliječne proizvode.

Ako tražite zajednički nazivnik u ovom grupiranju, to bi mogao biti faktor mirisa, jer luk, češnjak, meso i kuhana riba mogu imati vrlo jake mirise. Tekstura također može igrati ulogu. Jaja mogu biti skliska ili sluzava, a neke vrste mliječnih proizvoda, poput jogurta, guste su i gnjecave i stoga mogu biti odbojne.

POVEZANO: Simptomi nedostatka cinka i kako ga nadoknaditi