0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Anemija u trudnoći: Kako si možete pomoći?

Anemija u trudnoći: Kako si možete pomoći? Bebe.hr portal

Anemija u trudnoći nije neuobičajena pojava jer vaše tijelo prolazi kroz mnoge značajne promjene. Količina krvi u vašem tijelu povećava se za oko 20-30 % posto. Što povećava opskrbu željezom i vitaminima koji su tijelu potrebni za stvaranje hemoglobina. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik do drugih stanica u vašem tijelu.

Događa se da ponekim ženama nedostaje dovoljna količina željeza potrebna za drugo i treće tromjesečje. Kada vaše tijelo treba više željeza nego što ima na raspolaganju, možete postati anemični.

Blaga anemija tijekom trudnoće je normalna zbog povećanja volumena krvi. Međutim, teža anemija može izložiti bebu većem riziku od anemije kasnije u djetinjstvu.

Osim toga, ako ste izrazito anemični tijekom prva dva tromjesečja, izloženi ste većem riziku od prijevremenog poroda. Kao i rađanju bebe male porođajne težine. Anemija može biti problematična jer povećava rizik od gubitka krvi tijekom poroda i otežava tijelu borbu protiv infekcija.

 

Može li se anemija u trudnoći prevenirati na bilo koji način?

Kvalitetna prehrana najbolji je način za sprječavanje anemije ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti.

Anemija u trudnoći

Konzumiranje hrane s visokim sadržajem željeza. Kao što je tamnozeleno lisnato povrće, crveno meso, obogaćene žitarice, jaja i kikiriki može pomoći u održavanju opskrbe željezom. Koja je potrebna vašem tijelu za ispravno funkcioniranje. Ako tijekom trudnoće postanete anemični, stanje možete ublažiti uzimanjem dodataka željeza.

 

Indikatori anemija u trudnoći?

Postoji nekoliko indikatora koji ukazuju na povećani rizik od anemija u trudnoći. A to su:

  • nosite više od jednog ploda u utrobi,
  • ne jedete dovoljno hrane bogate željezom,
  • imate genetsku predispoziciju za anemiju,
  • imate povijest obilnih mjesečnica,
  • imali ste određene barijatrijske operacije poput želučane premosnice.

Ako je nešto od ovoga istinito u vašem slučaju, svakako pripazite i savjetujte se s liječnikom. Ali ne paničarite jer je moguće da do anemije ipak neće doći.

 

Liječenje anemije u trudnoći

Prilično je lako liječiti blagu anemiju u trudnoći ako se ona rano otkrije. Vaš će liječnik obično propisati dodatke željeza. Ili možda čak i prenatalni vitamin koji sadrži željezo. Preporučuje se uzimanje dodataka željeza s malo soka od naranče, što pomaže povećati apsorpciju!

POVEZANO: Koje su hranjive tvari najpotrebnije majkama nakon poroda?