Planiranje trudnoće Savjeti i njega

Bolna ovulacija: Simptomi i mogući uzroci

Bolna ovulacija: Simptomi i mogući uzroci Bebe.hr portal

Bolna ovulacija nešto je se s čime se ne susreću baš sve žene, ali one koje su iskusile ovu bol znaju da ona može biti prilično neugodna. Prema istraživanjima, svega 20 % žena osjeti ovulacijsku bol. U većini slučajeva bolna ovulacija nije razlog za uzbunu i radi se o normalnom stanju.

Ipak, postoje slučajevima u kojima bol mogu uzrokovati ciste ili endometrioza, pa je najbolje savjetovati se sa svojim ginekologom kako bi se ustanovio pravi razlog. Na dan ovulacije, moguće je da ćete primijetiti jednostranu bol koja traje nekoliko minuta ili čak nekoliko sati.

 

Zašto je bolna ovulacija prisutna kod nekih žena?

 width=

 

Ovulacija uključuje naticanje nakon kojeg slijedi pucanje folikularne ciste kako bi se oslobodila jajna stanica nakon što val luteinizirajućeg hormona (LH) prođe kroz tijelo žene. Nakon što se jajašce oslobodi, jajovod se steže kako bi mu pomogao da dođe do spermija koji čeka na oplodnju.

Krv i druga tekućina iz puknutog folikula također mogu ući u trbušnu šupljinu i zdjelicu tijekom ovog procesa i izazvati iritaciju. Osjećaj može varirati od tupe do oštre boli te može biti popraćen točkastim iscjetkom.

 

Što mogu biti razlozi bolne ovulacije?

  • Ciste – Dermoidne ciste, cistadenomi i endometriomi su rjeđe vrste cista koje mogu uzrokovati bol. Bol može uzrokovati i sindrom policističnih jajnika. Uključuje mnoštvo malih cista na jajnicima.
  • Endometrioza – bolno stanje u kojem tkivo slično unutarnjoj ovojnici maternice raste izvan maternice. Zahvaćena područja postaju nadražena jer tkivo sluznice reagira na hormone tijekom vašeg ciklusa. Ovo uzrokuje krvarenje i bolnu upalu izvan maternice.
  • Izvanmaternična trudnoća. Na ovo stanje može ukazivati bol s jedne strane zdjelice. Do ovakve trudnoće dolazi kada se embrij implantira u jajovode ili na drugo mjesto izvan maternice.
  • Spolne bolesti. Ako bol prati neobičan iscjedak ili iscjedak neugodnog mirisa u kombinaciji s vrućicom i peckanjem prilikom mokrenja, moguće je da se radi o bakterijskoj infekciji. Ili spolno prenosivoj infekciji koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć

Ako ništa od spomenutog nije uzrok vaše bolne ovulacije ona se zapravo ne mora niti može liječiti pa je sve što možete učiniti pokušati si olakšati bol.

Ovisno o jačini boli poduzmite neke od sljedećih koraka:

  • kupajte se u toploj kupki i opustite se,
  • odspavajte ako ste u mogućnosti (neke žene se nakon kraćeg sna bude bez boli),
  • ne naprežite se fizički kako biste izbjegli pogoršavanje boli.
  • ako vam ništa od ovoga ne pomaže, uzmite tabletu protiv bolova.

POVEZANO: Koliko dugo traje ovulacija?