1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Donošenje odluka kod male djece: Kako dijete razvija tu vještinu?

Donošenje odluka kod male djece: Kako dijete razvija tu vještinu? Bebe.hr portal

Donošenje odluka odnosno odlučivanje je vještina koja bi se kod djece trebala poticati od najranije dobi kako bi se u zrelijim godinama znali nositi s problemima. Iako možda zvuči pomalo neobično, odlučivanje i donošenje sudova prema kojima odlučujemo hoćemo li ili ne nešto učiniti se – uči.

Djeci je potrebno omogućiti da donose odluke već od malih nogu. Ali da se pritom uvijek obrati pažnja na njihovu dob i trenutnu intelektualnu razvijenost. Od malog djeteta koje bira s kojom će se igračkom igrati do maturanta koji bira koledž, djeca svih uzrasta moraju donositi odluke. Dok se neke odluke odrasloj osobi mogu činiti lakima, one mogu zahtijevati vještine koje dijete možda nije razvilo. Kako djeca rastu, odluke postaju sve važnije i kompliciranije.

 

Potaknite donošenje odluka kod svog djeteta

Donošenje odluka kod male djece

 

Počnite podučavati svoje malo dijete kako donositi odluke tako što ćete mu dati dvije mogućnosti. S tim da su oba izbora prihvatljiva za vas. Primjerice, dopustite im da odluče žele li nositi svoje crvene ili plave cipele. Ili im omogućite izbor između dva jela koja planirate skuhati.

Vi ste i dalje roditelj, a dijete je dijete pa ćete morati nastaviti postavljati granice. Ali im dajte mogućnosti i fleksibilnost unutar prihvatljivih parametara. Na primjer, mogu birati kakvu vrstu voća žele za užinu, ali ne mogu donijeti odluku da će cijeli dan jesti slatkiše.

Najbolji način da vaše dijete uči o donošenju odluka je razgovor s njim. Uključite svoju djecu u dijalog o odlukama koje ih se tiču. Primjerice, pitajte svoje dijete što misli o tome da ovog vikenda posjetite baku. Razgovarajte o razlozima radi kojih je dobro da idete, a postoje li neki zbog kojih je bolje preskočiti odlazak. Razgovarajte i o tome kako će se baka osjećati ako ne dođete. Što prije možete pomoći djeci da razmisle o tome kako njihove odluke mogu utjecati na druge, to bolje.

 

Odlučivanje od rane dobi iznimno je važno

 width=

 

Osnažuje djecu i gradi njihovo samopouzdanje. Kada odluke imaju rezultate koji se mogu vidjeti i osjetiti, djeca tako uče kako njihove neovisne misli imaju utjecaj na njihove živote. Izlaže ih posljedicama. Djeca moraju shvatiti da izbori imaju posljedice. Moraju naučiti kako njihovi postupci utječu na njih same i na druge.

Pomozite svom djetetu uvidjeti pozitivne i negativne posljedice njihovih postupaka. Pogreške koristite kao priliku za učenje. Učite ih da razmišljaju unaprijed. Jednom kada djeca shvate posljedice, mogu početi vidjeti kako izbori utječu na budućnost.

A kako vaše dijete raste u nekoga tko je samosvjestan i empatičan, vjerojatnije je da će dati pozitivan doprinos i onima oko sebe.

POVEZANO: Prednosti dijeljenja obiteljskog obroka