0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Kako naučiti bebu da jede prstima?

Kako naučiti bebu da jede prstima? Bebe.hr portal

Potrebno je naučiti bebu da jede prstima, ako je do sada uvijek imala vašu pomoć za vrijeme obroka. S obzirom da mala beba ne shvaća baš ideju da podigne hranu i premjesti je u svoja usta.

 

Kada naučiti bebu da jede prstima?

Kako bi se učinkovito hranila, vaša će beba trebati imati dobro razvijeno hvatanje odnosno sposobnost hvatanja stvari palcem i kažiprstom. Ova se vještina obično razvija između 9 i 12 mjeseci, iako je nekim bebama potrebno i malo ohrabrenja.

 

Kako naučiti bebu da jede prstima?

Iskoristite vrijeme za igru ​​kao način da usavršite vještine hvatanja palcem i kažiprstom. Možete uzeti igračke poput plastičnih prstenova ili neke druge koje se lako grabe. I pokažite Vašoj bebi kako da ih uzima jednu po jednu. Bitno je da se predmeti lako podižu i da imaju rupe za koje se mogu primiti.

 

 width=

 

Zatim u visokoj stolici pokažite bebi kako da uzima i jede vlastitu hranu i dopustite joj da Vas oponaša. Najbolja hrana za početak je mekana, ali čvrsta. Kao što su komadići kruha, krumpira, mesnih okruglica, banana ili skuhanog graha. Možete ih i rasporediti u smiješne oblike na tanjuru kako biste pobudili zanimanje vaše bebe.

Nemojte se iznenaditi ako vaša beba u početku razvije sklonost prema određenim teksturama ili odbija nove. Ako se to dogodi, budite kreativni. Često je beba prijemčivija za nove teksture ako ih pomiješate s nečim što već znate da voli. Primjerice možete namazati namaz od mrkve preko malog krekera.

Vještine samostalnog hranjenja razvijaju se postupno, a vi ćete i dalje morati uskočiti i pomoći svojoj bebi. Većina beba ne nauči rukovati žlicom sve do 15. do 18. mjeseca, a čak i tada je prilično neuredno dok se stvarno ne naviknu. 

Također, prije 12 mjeseci, glavnina prehrane vaše bebe još uvijek je iz majčinog mlijeka ili formule. A čvrsti obroci i hrana prstima više su istraživanje nego prehrana. U tu svrhu budite spremni na nered i budite strpljivi!

POVEZANO: Jačanje imuniteta kod djece