Djeca Savjeti i njega

Kako pomoći svom djetetu da dobije na težini

Kako pomoći svom djetetu da dobije na težini Bebe.hr portal

Ako ste jedan od mnogih roditelja koji se bore pomoći svom djetetu da dobije na težini, a ne da je izgubi, donosimo nekoliko korisnih strategija!  Kao i promjena načina razmišljanja koje bi mogle pomoći.

 

Strategije kako pomoći svom djetetu da dobije na težini

 

Nađite uzrok

Možda je vaše dijete izbirljiva osoba i neke jednostavne izmjene kod kuće mogle bi biti sve što trebate da ga vratite na pravi put.

S druge strane, ako debljanje predstavlja problem unatoč svim vašim naporima, zamolite svog pedijatra da Vas pomogne. I neka Vas poveže s gastrointestinalnim specijalistom, alergologom, dijetetičarom, nutricionistom, radnim terapeutom ili drugim stručnjakom koji bi vam mogao pomoći.

Ono što je bitno je da ne prestanete tražiti temeljni uzrok. Ponekad se dijete ne osjeća dobro jer je alergično. Ili ima osjetljivost ili neki drugi problem koji treba podržati.

 

 width=

Stvorite rutinu za vrijeme obroka

Pokušajte poslužiti doručak, ručak, večeru i međuobroke u isto (ili približno isto) vrijeme svaki dan. I potaknite svoje dijete da ostane za stolom određeno vrijeme za svaki obrok.

Krenite s malim a zatim pređite do 20 minuta za stolom za malu djecu i predškolce, te 30 minuta ili dulje (ovisno o tome koliko dugo obitelj ostaje za stolom) za stariju djecu.

Kada vaše dijete ustane od stola, objasnite mu da više neće jesti do sljedećeg obroka ili užine. Ako jedu male komadiće hrane kontinuirano tijekom dana, suzbijaju glad, ali nikad ne jedu dovoljne količine da zadovolje svoje potrebe.

 

Neka se svaki zalogaj (i gutljaj) računa

Kad radi s djecom koja se trebaju udebljati, povećajte gustoću nutrijenata i kalorija u svakom obroku, umjesto da svojoj djeci dajete dodatnu hranu. Kao na primjer:

  • Punomasni mliječni proizvodi, poput mlijeka, jogurta i sira.
  • Obroci od prirodno masnih namirnica kao avokado, jaja, losos i orašasti plodovi.
  • Popratne grickalice poput sirovog povrća i pereca s malim zdjelicama krem ​​sira.
  • Neka pića sadržavaju nešto kalorija, poput mlijeka ili voćnog soka bez dodanog šećera.

 

Ponudite shakeove za povećanje tjelesne težine (prema uputama)

Prehrambeni shakeovi izvrsni su za davanje dodatnih kalorija vašem djetetu između obroka, ali ne bi trebali postati glavnina njihove prehrane. Prvo razgovarajte s djetetovim pedijatrom ili nutricionistom i provjerite hoće li vam ga preporučiti. Iako je klinički dokazano da ova pića pomažu djeci da brzo dobiju na težini, pretjerano oslanjanje na njih može dovesti do nezdravih prehrambenih navika.

 

dobije na težini

 

Neka vaše dijete kontrolira što jede

Roditelji koji vrše pritisak na djecu da jedu više na kraju će dobiti suprotan rezultat. Pritisak dovodi do toga da djeca budu restriktivna u unosu. I mogu pridonijeti razvoju poremećaja prehrane.

Oduprite se porivu da se cjenkate s njima da pojedu više ili zahtijevate da očiste tanjur. Kada se osjete osnaženim i odgovornim za svoje tijelo, slobodni su sami birati zdravu hranu. A ti će izbori činiti temelj prehrambenih navika vašeg djeteta kada niste tu da ih nadzirete (u vrtiću, osnovnoj školi, kampu, fakultetu itd.).

POVEZANO: Jačanje imuniteta kod djece