Bebe Novorođenčad

Koliko često bi novorođenče trebalo imati stolicu?

Koliko često bi novorođenče trebalo imati stolicu? Bebe.hr portal

Bilo da vaša beba pije majčino mlijeko ili formulu, ove smjernice mogu vam pokazati koliko često bi novorođenče trebalo imati stolicu.

Imati ćete sigurno dovoljno vremena da se upoznate s radom crijeva Vaše bebe i promjenom pelena. Ali tijekom te dragocjene faze, može biti teško znati je li raspored stolice vaše bebe zdrav.

 

Koliko često bi novorođenče trebalo imati stolicu?

Ispostavilo se da odgovor nije jednoznačan za sve. Učestalost kakanja ovisi o tome jesu li bebe dojene ili hranjene na bočicu. Bebin jedinstveni probavni sustav također dolazi u obzir. Uvijek pitajte svog pedijatra o pitanjima u vezi s kakicom novorođenčeta i pogledajte ove opće smjernice za upute.

 

Mekonij

Većina beba ima svoju prvu nuždu unutar dva dana života koja se zove mekonij. Ova vrsta stolice obično je gusta, ljepljiva i poput katrana. Sastoje se od stanica kože koje je vaše dijete izbacilo i progutalo dok je bilo u maternici. Nakon izlaska mekonija, konzistencija stolice će varirati ovisno o tome je li vaše novorođenče dojeno ili hranjeno formulom.

 

 width=

 

Koliko često dojena novorođenčad kaki?

Refleks vašeg novorođenčeta, još nije potpuno zreo. Kao rezultat toga, njihovo bi tijelo moglo “napraviti mjesta za više” pražnjenjem crijeva svaki put kad konzumiraju mlijeko. Mnoga novorođenčad kaki nakon svakog dojenja, nekih osam do 10 prljavih pelena dnevno.

S druge strane, neka dojena novorođenčad kake samo jednom svakih nekoliko dana (osobito nakon prva 2 tjedna života). Obje situacije mogu biti zdrave. Za bebu koja doji može biti normalno da ima samo jednu nuždu tjedno kao i nuždu pri svakom hranjenju. Imajte na umu da je stolica dojene bebe obično mekana, bez sjemena i boje senfa.

 

Koliko često kaki novorođenčad hranjena formulom?

Izmet djeteta hranjenog adaptiranim mlijekom izgleda žuto do smeđe boje i čvršći je od izmeta bebe koja je dojena. Novorođenčad hranjena adaptiranim mlijekom također ima smrdljivije stolice. To je zato što stolica sporije prolazi kroz crijeva kada beba konzumira adaptirano mlijeko.

Roditelji mogu očekivati ​​oko jedno do četiri pražnjenja crijeva svaki dan. Neka dojenčad hranjena formulom kake mnogo rjeđe; sve ovisi o probavnom sustavu vašeg mališana. Kao i uvijek, sve nedoumice iznesite svom pedijatru.

POVEZANO: Koliko pelena dnevno treba za novorođenče?