Savjeti i njega

Prva mjesečnica nakon trudnoće

Prva mjesečnica nakon trudnoće Bebe.hr portal

Prva mjesečnica nakon trudnoće ono je o čemu nove majke i ne razmišljaju previše jer se svih zadnjih mjeseci nisu njome morale baviti. Ali i to se mijenja. Uobičajeno je imati puno pitanja o postporođajnom razdoblju. Kao što su kada je vrijeme za brigu o tome da nemate mjesečnicu nakon trudnoće? Kako će sada izgledati imati ju? Kada će se to dogoditi? I hoćete li se osjećati drugačije nego prije?

Srećom, obično nema razloga za brigu ako vam mjesečnica ne počne ponovno nekoliko mjeseci nakon poroda. Zapravo, ako isključivo dojite, možda nećete dobiti menstruaciju pola godine ili više nakon rođenja djeteta.

 

Prvi dani nakon poroda

U prvih nekoliko dana nakon poroda normalno je imati krvarenje nalik mjesečnici jer se vaša maternica kontrahira na veličinu u kojoj je bila prije trudnoće. Krvarenje neposredno nakon rođenja može biti prilično obilno. Također krv može biti jarko crvena prvih nekoliko dana, ali postupno postaje smećkasta prije nego prestane nakon otprilike 2 mjeseca. Krvarenje može biti jače ujutro kad ustanete, nakon dojenja ili nakon vježbanja.

Nekontrolirano jako krvarenje nakon poroda, koje se naziva post-porođajno krvarenje, može biti ozbiljan problem. U tom se slučaju odmah obratite liječniku.

 

Kada će se vratiti prva mjesečnica nakon trudnoće

 width=

 

Nakon porođaja, menstruacija će se vratiti ovisno o vašem tijelu – period je različit za svaku ženu. Ako bebu hranite na bočicu, vjerojatnije je da ćete prije imati redovitu ovulaciju i menstruaciju nego ako isključivo dojite. Ako isključivo dojite, vaša se prva mjesečnica možda neće vratiti i nekoliko mjeseci. Ponekad se ne vrati ni preko godinu dana kod žena koje nastave isključivo dojiti. U većini slučajeva ipak kod majki koje hrane bebu na bočicu ili djelomično doje, menstruacija se vrati već tri tjedna nakon poroda.

Izostanak menstruacije za vrijeme dojenja poznato je kao laktacijska amenoreja. Koliko će trajati ovisi o tome koliko često dojite i kada ćete uvesti drugu hranu u bebinu prehranu.

Teško je predvidjeti kada će vam se menstruacija vratiti nakon poroda, a način na koji hranite bebu samo je jedan od faktora koji na to utječe. Međutim, kada vaše tijelo ponovno počne otpuštati jajašca, možete zatrudnjeti čak i prije nego što dobijete prvu mjesečnicu nakon poroda. Postoji nekoliko opcija sigurne kontracepcije koje možete razmotriti tijekom dojenja, ali razgovarajte sa svojim liječnikom za savjet prije nastavka spolne aktivnosti.

POVEZANO: Koliko brzo nakon poroda možete ponovno zatrudnjeti?