6-12 mjeseci Kutak za tate Mame

Kašica od batata: Superhrana za zdravi start

kašica od batata

Slatki krumpir ili batat izvrsna je hrana za bebe početnike u “žvakanju”. Može se uvesti u prehranu odmah, od šestog mjeseca života bebe. Batat se može jesti sam, ili se kombinirati s drugim povrćem i voćem – poput mrkve i banane. No morate biti pažljivi oko izbora vrste batata, jer nije svaki jednako podatan za pripremu i žvakanje, i nije svaki jednako ukusan za bebu. Batat može biti narančasti (njega najviše vidite u receptima za jela od batata, ljubičasti i bijeli).

Dobre strane batata

Ove tri vrste iste biljke razlikuju se u bojama, ali i i po obliku, teksturi pa čak i okusu. Narančasti batat najmekši je i najslađi pa biste njega trebali uzeti u obzir za kašice. Ova biljka u sebi nosi jako puno korisnih sastojaka. Bogat je vitaminom A koji tijelu služi kao antioksidans i “popravlja” oštećene stanice. Poboljšava zdravlje srca i pluća, osnažuje kosti i pomaže vidu. Vitamin B6 djelovat će protuupalno, a bitan je i za razvoj mozga. Vitamin C ima antioksidativna svojstva, a potreban je i za apsorpciju željeza u tijelo. Kalij mu pomaže održavati bitne tjelesne funkcije – osnaživati bubrege, pluća, srce, mišiće, a vlakna regulirati probavu i održavati šećet u krvi u normalnim razinama.

O.K. sad kad znamo koji su benefiti batata, sigurno smo se usuglasili i oko toga zašto ga je bitno davati djetetu. Batat je skup za kućni budžet, ali je dobro što od jednog primjerka možete nahraniti bebu, ali i napraviti prilog za ručak ostatku obitelji (pečeni, chilli krumpirići od batata odlični su za dijetu, a s vrhnjem su izvrstan prilog za mališane koji vole jesti krumpiriće).

Ideje za kašicu

Za prvo probavanje batata najprije ćete skuhati povrće i zblendati ga do kašice. Ako bude pregust dodajte mu malo majčinog mlijeka i razrijedite kašicu. Kasnije u nju možete dodati još malo masnoća (maslinovog ulja) i začina (sol i papar iako se preporučuje čekati sa začinjavanjem bebine hrane). Kasnije uz batat možete kombinirati jabuku, šumsko voće, mrkvu, bananu… Batat je naime jako dobar za uvođenje drugih okusa – voća i povrća, u život djeteta. Može se kombinirati sa svime, a uz malo majčinog ili biljnog mlijeka vrlo lako se pretvara u ukusan obrok. U jesen mu možete dodati kruške i jabuke, a preko zime mrkvu, karfiol i brokulu. U slast!