Bebe Mame

Dojenje i COVID-19: Smjernice i savjeti za majke novorođenčadi

Covid 19 i dojenje

Foto_ pch.vector/Freepik

Posljednjih dana ponovno se puno priča o Covidu-19 ili “koroni” pa ćemo se još jednom podsjetiti na upute za majke koje obole od ovog respiratornog virusa. Kada je riječ o COVID-19 i dojenju, postoje važne smjernice i preporuke za majke koje imaju COVID-19, a imaju i novorođenče. Temeljne su preporuke:

Nastavak dojenja kod COVID-19

Preporučuje se da majke s potvrđenim ili sumnjivim COVID-19 nastave s dojenjem. Središnje tijelo za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Akademija za medicinu dojenja (ABM) podržavaju dojenje čak i ako je majka zaražena COVID-19. Smatra se da koristi dojenja znatno nadmašuju potencijalne rizike prijenosa virusa​​​​.

Sigurnosne mjere tijekom dojenja

Važno je slijediti sigurnosne smjernice tijekom dojenja kako bi se smanjio rizik od širenja COVID-19 putem respiratornih kapljica. To uključuje nošenje maski i pranje ruku prije i nakon svakog hranjenja, bilo dojenjem ili izražavanjem mlijeka​​​​.

Odvojenost majke i djeteta

Ako je majka zaražena COVID-19, odluka o odvojenosti majke i djeteta trebala bi biti donesena s vodstvom zdravstvenog tima ili stručnjaka, uzimajući u obzir zdravlje majke i djeteta. Ako je moguće ostati zajedno, preporučuje se dojenje na dojci​​.

COVID-19 cjepivo i dojenje

Smatra se sigurnim da majke koje doje prime cjepivo protiv COVID-19. Studije pokazuju da majke koje doje nakon cijepljenja imaju antitijela u mlijeku, što bi moglo pomoći u zaštiti djece​​.

Prijenos COVID-19 kroz majčino mlijeko

Trenutno nema dokaza da se virus koji uzrokuje COVID-19 prenosi kroz majčino mlijeko. Međutim, važno je pratiti sigurnosne mjere tijekom dojenja kako bi se smanjio rizik od širenja virusa putem respiratornih kapljica​​​​.

Zaštita i prednosti dojenja

Dojenje pruža brojne zaštitne učinke za bebe, uključujući prijenos antitijela koja se bore protiv koronavirusa. Iako su potrebna dodatna istraživanja, pretpostavlja se da dojenje može pomoći u zaštiti dojenčadi od virusa COVID-19​

Izvori:

COVID-19 and Breastfeeding, www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/covid-19-and-breastfeeding.html

Breastfeeding with Coronavirus, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/breastfeeding-with-coronavirus

Breastfeeding and COVID-19, www.who.int/news-room/commentaries/detail/breastfeeding-and-covid-19