1. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Kada beba počinje mahati?

Kada beba počinje mahati? Bebe.hr portal

Kada beba počinje mahati – tope se srca. Ta njihova neverbalna komunikacija jedan je od prvih načina na koji komuniciraju prije nego što razviju govorne vještine. 

Mahanje je jedna od onih neverbalnih gesti koje određuju bebin stabilan i zdrav rast, pokazujući da ona raste prema potrebnoj razvojnoj prekretnici. Kao roditelji, možete pridonijeti tom razvoju i pomoći im na jednostavne načine.

 

Kada beba počinje mahati?

Prvi val kretanja među rođenom dojenčadi često se opaža u dobi od oko deset mjeseci, s obzirom da bebe obično nauče kopirati geste u toj dobi. Tako da neka devetomjesečna djeca mogu uzvratiti mahanje ako im mašete.

Bebe možda neće razumjeti svrhu mahanja i njegova značenja dok ne navrše 12 mjeseci. Uglavnom nakon prvog rođendana beba može mahnuti s namjerom da nekoga pozdravi “zdravo” ili “zbogom”. Dijete će postupno usavršavati vještinu kako bude odrastalo.

 

Kako prepoznati da bi beba uskoro mogla početi mahati?

 width=

 

Beba koja je spremna za mahanje može pokazivati ​​različite fine motoričke pokrete ruku i prstiju . Također možete primijetiti određene kognitivne prekretnice. Većina ovih postignuća javlja se u dobi od devet mjeseci.

Znakovi da je beba spremna uskoro početi mahati:

  • Pokazuje na stvari prstima
  • Kopira pokrete i geste
  • Premješta predmete iz jedne ruke u drugu
  • Uzima predmete kažiprstom i palcem 
  • Stavlja stvari u usta
  • Razumije “ne” i može razumjeti druge upute od jedne riječi

Neka devetomjesečna djeca također se mogu povući u stojeći položaj, tj. držati neki predmet i povući se u stojeći položaj. Ova prekretnica ukazuje na bolju snagu zapešća, kontrolu i spretnost, koji su obično potrebni za mahanje.

 

Što ako beba ne maše?

Ako je vaša beba mlađa od 12 mjeseci, pričekajte do prvog rođendana. Većina dojenčadi nauči mahati do svog prvog rođendana kada zakorače u djetinjstvo. Svako dijete je drugačije i može postići razvojne prekretnice u nešto drugačijoj dobi od svojih vršnjaka. Stoga dajte svom mališanu mjesec-dva da ne maše ni nakon prvog rođendana.

Razmislite o razgovoru s pedijatrom ako vaše dijete ne maše niti nakon što navrši 15 mjeseciVećina beba i male djece koja slabo postižu razvojne prekretnice također pokazuju druge znakove mogućih razvojnih poremećaja.

POVEZANO: Razvoj govora za bebe od 9 do 12 mjeseci