0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Kupate li dijete prečesto?

Kupate li dijete prečesto? Bebe.hr portal

Vrijeme za kupanje bitan je element noćnih rutina većine obitelji, ali s obzirom da se mala djeca manje znoje pitanje je kupate li dijete prečesto?

Kupanje je prilika za djecu da se opuste, odmore od dana i pripreme za solidan noćni san. Ali tko god je rekao da “malo prljavštine ne škodi” možda je nešto naslutio.

Ako je tjeranje vašeg mališana u kadu ili van kade postalo dosadan posao, dobra vijest je da to možda nećete morati činiti svaki dan.

 

Koliko često treba kupati djecu?

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju:

  • djeca u dobi od šest do 11 godina trebaju se kupati samo dva ili tri dana u tjednu.
  • Mala djeca i novorođenčad bi se trebala prati spužvom jednom ili dva puta tjedno, osobito ako ne hodaju.
  • Pranje djetetove kose samo nekoliko puta tjedno je također dovoljno.

 

Zašto je bitno kupate li dijete prečesto?

Kupate li dijete

 

Razlog za to je manje kompliciran nego što mislite. Ovisno o njihovoj dobi i razini aktivnosti, mala djeca i bebe ne znoje se, niti skupljaju toliko bakterija na svojoj koži kao adolescenti i odrasli. Osim toga, dopustiti da se dodatne klice zadrže okolo zapravo je zdravo. S obzirom da one mogu naučiti dječja tijela da se bore protiv bakterija i izgrade jači imunološki sustav.

Ipak, naravno postoje posebne okolnosti koje zahtijevaju češće i dobro čišćenje kao plivanje, igranje u blatu ili znoj od trčanja.

Dermatolozi kažu da bi se s godinama (i tjelesnim mirisom!) također trebalo češće kupati. Kad djeca uđu u pubertet, trebala bi se tuširati svaki dan! Budući da je to obično vrijeme kad se počnu pojačano znojiti i osjećati neugodne mirise u područjima poput pazuha. Osim toga, adolescenti bi trebali prati lice svakih dvanaest sati. Razlog tome je da uklone masnoću i prljavštinu koja se nakupila tijekom dana.

Međutim prije nego smanjite količinu kupanja malog djeteta pazite na higijenske potrebe svog djeteta. Neka se djeca bore s kožnim bolestima poput ekcema, koja zahtijevaju dodatnu njegu i pažnju. Iako ove smjernice dobro funkcioniraju za većinu djece, svako je dijete drugačije. Ako vaše dijete i dalje ima neugodan miris ili ako se kosa ili vlasište vašeg djeteta čine previše masnim ili suhim nakon što je slijedilo ove smjernice, posjetite ovlaštenog dermatologa.

POVEZANO: Koliko često kupati novorođenče i savjeti za kupanje