Bebe News Novorođenčad

Omega-3 masna kiselina mogla bi povećati IQ za nedonoščad

Omega-3 masna kiselina mogla bi povećati IQ za nedonoščad Bebe.hr portal

Novo istraživanje SAHMRI-ja otkrilo je da omega-3 masne kiseline poznate kao DHA imaju potencijal povećati IQ-a za nedonoščad, odnosno kod djece rođene prije vremena.

 

Što označava termin nedonošče?

Nedonošče je ono dijete koje je rođeno prije 37. tj. gestacije. Nekoć se svako dijete ispod 2,5 kg težine smatralo nedonoščetom. Međutim to nije primjereno. Djeca s porođajnom težinom ispod 2,5 kg se zapravo vode kao djeca niske porođajne težine. A ona s porođajnom težinom ispod 1,5 kg djecom vrlo niske porođajne težine.

 

 width=

 

Koje su potencijalne komplikacije kod prijevremeno rođene djece?

U djece rođene prije 37. tj. povećana je mogućnost komplikacija i smrtnosti otprilike srazmjerno stupnju nedonošenosti.

Također prijevremeno rođena djeca imaju veću vjerojatnost da će imati niži kvocijent inteligencije i kognitivna oštećenja u usporedbi s djecom rođenom u terminu.

 

Može li omega-3 masna kiselina povećati IQ za nedonoščad?

Novo istraživanje SAHMRI-ja otkrilo je vezu između omega-3 masne kiseline poznate kao dokozaheksaenska kiselina (DHA) i povećanog IQ-a kod djece rođene prije vremena.

Novu studiju objavljenu u New England Journal of Medicine vodila je Dr. Jacqueline Gould. Ona kaže da su nedonoščad lišena prirodne zalihe DHA koja se inače nakuplja u mozgu tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće. Što može pridonijeti lošijim kognitivnim ishodima.

“Cilj našeg istraživanja bio je ispitati može li suplementacija ove djece DHA nakon rođenja nadoknaditi nešto od onoga što im je nedostajalo zbog prijevremenog rođenja i potaknuti razvoj mozga.” kaže dr. Jacqueline Gould.

Studija je pratila 323 dojenčadi rođene prije 29 tjedana trudnoće, kojima je davano 60 mg DHA/kg dnevno putem enteralne hrane ili hranjenja kontrolnom sondom.

Uspoređeni su s 333 djece u kontrolnoj skupini , koja su primala emulziju bez DHA. U dobi od pet godina, djeca u obje skupine podvrgnuta su IQ testu Wechslerove predškolske i primarne ljestvice inteligencije (WPPSI).

“U prosjeku, oni u DHA skupini postigli su 3,5 bodova više na IQ ljestvici od onih u kontrolnoj skupini”, rekla je dr. Gould.

Ovi vrlo obećavajući rezultati sugeriraju da DHA ima potencijal poboljšati kognitivnu izvedbu. I to kada se daje putem emulzije za dojenčad rođenu prije 29 tjedana trudnoće.”

Iako je medicinski napredak u proteklih 30 godina povećao stope preživljavanja dojenčadi rođene prije 29. tjedna trudnoće, nije došlo do poboljšanja u njihovom kognitivnom razvoju.

Opskrba dojenčadi DHA može biti jedna jednostavna intervencija koja može pomoći u jačanju funkcije mozga.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2022-10-omega-fatty-acid-boost-iq.html

POVEZANO: Koji znakovi pokazuju na probleme kod novorođenčadi?