0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Konzumacija kofeina kod trudnica povezana je s nižom visinom djeteta

Konzumacija kofeina kod trudnica povezana je s nižom visinom djeteta Bebe.hr portal

Konzumacija kofeina kod trudnica povezana je s nižom visinom djeteta u dobi od 4 do 8 godina, prema studiji objavljenoj 31. listopada u JAMA Network Open.

Ispitivana je povezanost mjera kofeina i paraksantina u trudnoći s rastom djeteta u suvremenoj skupini s niskim konzumacija kofeina. I povijesna kohorta s visokom konzumacijom kofeina.

 

 width=

 

Istraživači su otkrili da je u ECHO-FGS-u 788 djece žena u četvrtom naspram prvog kvartala koncentracije kofeina u plazmi imalo niže z rezultate visine (β = -0,21). Dok su samo u trećem kvartalu primijećene razlike u z rezultatu težine (β = −0,27).

U CPP-u, 1622 djece žena u skupini s najvišim kofeinskim kvintilom imalo je niže z rezultate visine od svojih vršnjaka iz najniže skupine počevši od dobi od 4 godine. Sa svakom sljedećom godinom starosti, jaz se povećavao (β = -0,16 i -0,37 u 4 odnosno 8 godina).

U dobi od 5 do 8 godina primijećena su blaga smanjenja težine kod djece u trećem u odnosu na prvi kvintil kofeina (β = -0,16 do -0,22). U obje skupine rezultati su bili dosljedni za koncentracije paraksantina.

“Klinička implikacija ove visinske razlike nejasna je i zahtijeva buduća istraživanja”, pišu autori.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2022-11-maternal-caffeine-consumption-linked-smaller.html
POVEZANO: