Bebe

U autu ste bebom, usvojite osnovna antistres pravila

vožnja s bebom, vožnja u autosjedalici

Foto: senivpetro, Freepik

Vožnja automobila s malom bebom zahtijeva dodatno strpljenje, pažnju i pripremu. Ako ste dovoljno hrabri voziti automobil s malom bebom bez ičije asistencije, ipak trebate nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći:

 1. Sigurnosna sjedalica: Obavezno koristite odgovarajuću autosjedalicu prilagođenu dobi i veličini vaše bebe. U većini zemalja, postoji zakonska regulativa o korištenju autosjedalica za djecu, pa se pobrinite da je vaša ispravno postavljena i pravilno vezana.
 2. Pauze i vožnja: Ako putujete na duže udaljenosti, planirajte redovita zaustavljanja svakih nekoliko sati. Tijekom pauze, možete nahraniti bebu, promijeniti pelenu ili dati mogućnost bebi da se malo istegne.
 3. Priprema unaprijed: Prije nego krenete, pripremite sve što vam je potrebno kako biste smanjili zastoje. To uključuje hranu, pelene, igračke i druge potrepštine za bebu.
 4. Vožnja po rasporedu spavanja: Ako je moguće, planirajte putovanje tijekom vremena kada je beba sklonija spavanju. To može pomoći u mirnijoj vožnji.
 5. Udobnost bebe: Pazite da je beba udobno smještena u autosjedalici. Provjerite je li temperatura u vozilu ugodna, a ako je potrebno, regulirajte grijanje ili klimatizaciju.
 6. Pazite na vožnju: Budite posebno pažljivi u prometu. Vožnja s bebom zahtijeva dodatnu koncentraciju i fokus na cestu.
 7. Pjevanje ili umirujući zvukovi: Neke bebe se smire uz umirujuće zvukove. Pjevajte im lagane pjesmice ili pustite umirujuću glazbu kako biste ih držali smirenima tijekom vožnje.
 8. Partnerstvo ili pomoć: Ako je moguće, imajte nekoga, ili naprosto imajte dudu i tješilicu koje vam mogu pomoći tijekom vožnje
 9. Budite spremni za iznenadne situacije: Bebe su nepredvidive i mogu se uznemiriti iznenada. Imajte na umu da ćete možda morati napraviti pauzu da se posvetite bebi ako postane nemirna.
 10. Sigurnost: Bez obzira na sve, sigurnost je prioritet. Pazite da se pridržavate svih prometnih pravila i propisa, te da se držite ograničenja brzine.
 11. Kupite ogledalo koje vam pokazuje odraz bebinog lica (jer se vozi u suprotnom smjeru od vašeg).
 12. Umirite glavu i pazite na vožnju, beba će se kroz neko vrijeme naviknuti i prepustiti vožnji.

Vožnja s malom bebom može biti izazovna, ali uz odgovarajuću pripremu i pažnju, možete smanjiti stres i osigurati sigurno putovanje za sve u vozilu.