3. godina Djeca

Djeca vole kreativnost – postanite autori svoje vlastite slikovnice

Djeca vole kreativnost – postanite autori svoje vlastite slikovnice Bebe.hr portal

Trgovine za djecu prepune su raznovrsnih igračaka ali koliko god one bile zabavne i zanimljive dijete će uvijek posebno voljeti onu koje je samo izradilo. Provedite ugodno i korisno vrijeme sa svojim najmlađima i zajedno postanite auto svoje slikovnice. Malo dobre volje, kreativnosti i mašti je sve što vam treba. Nakon što bude gotova dijete je sigurno neće htjeti ispustiti iz ruku.

Sve što vam je potrebno za izradu:

 • igla i konac (ili šivaći stroj)
 • špaga ili ukrasna traka
 • ljepilo
 • bojice, flomasteru, pastele i druga sredstva za crtanje
 • čist papir
 • komadi kartona

Upute za izradu:

 1. Odrediti na početku dimenzije svoje slikovnice. Kada ste odlučili koja će biti veličina izrežite tako dva komada kartona koji će posložiti kao korice vaše slikovnice jer i svaka kupljena knjiga ima deblju prvu i zadnju stranicu. Dizajn naslovnice prepustite najmlađima.
 1. Uzmite nekoliko tanjih papira (broj ovisi o tome koliko će stranicama imati vaša slikovnica), presavijte ih na pola i stavite između korica slikovnice.
 1. Ovaj dio poslan namijenjen je starijima: stranice slikovnice i korice možete sašiti ručno iglom i koncem ili koristiti šivaći stroj. Ako želite jednostavnije povezivanje napravite samo dvije rupice kroz koje ćete provući špagu i učvrstiti slikovnicu. Možete koristiti i deblju svilenu vrpcu za još posebniji izgled slikovnice
 1. Kada je slikovnica spojena počinje kreativni dio u kojem će malci najviše uživati. Kako bi pokrenuli njihovu maštu ponudite im različita sredstva za crtanje (olovke, bojice, pastele…).

Dodatni savjeti:

 • Želite li da vaša slikovnica može mijenjati sadržaj sašijte zajedno (ručno ili strojem za šivanje) nekoliko vrećica po donjem rubu. Zatim izrežite karton za korice i tanji papir za stranice kako bi stao u svaku vrećicu. Tako će vaše dijete svaki dan moći stvarati svoju novu slikovnicu. U otvor vrećice može ubaciti obiteljske fotografije ili one s prijateljima slikane na zadnjem rođendanu.
 • Za buđenje dodatne kreativno dopustite svome djetetu neka osmisli naslov svoje slikovnice i imena likova, a vi budite tako dobri pa njegove želje pretočite na papir.
 • Kaliko god se neka dječja ideja vama činila čudna nikako ju nemojte ismijavat već stalno potičite svoje dijete na kreativnost.