3. godina Djeca

Vodič za igračke koje će stvarno koristiti vašem djetetu

Vodič za igračke koje će stvarno koristiti vašem djetetu Bebe.hr portal

Dok su se naše bake igrale s komadom drveta pronađenim u štali ( i bile sretne) danas su djeca nešto zahtjevnija pa je i izbor igračaka takav. Kada uđete u trgovinu s igračkama, suočavate se s nevjerojatnim izborom. Tamo možete pronaći sve: od sofisticiranih elektroničkih igrica do ekoloških drvenih kockica. Kako biste mogli odabrati pravilnu igračku važno je znati što se događa s djetetom od 3 godine: fizički, emocionalno i kognitivno. Djeca od 3 godine polako počinju biti svjesna sebe i drugih te se većina voli igrati s drugom djecom. U ovoj fazi života mogu duže zadržati pažnju pa su društvene igre odličan izbor. Pri kupnji igračaka važno je obratiti pažnju da one usreće dijete, budu zabavne ali i poučne. Slijede neki osnovni savjeti za igračke s kojima možete započeti.

  1. Kockice potiču kreativnost

Nije tajna da djeca vole kockice i slične igračke za slaganje. Razlog za to je jednostavan. Nije samo kreativno slaganje i gradnja ono što uzbuđuje malog arhitekta već jednako uživa i u rušenju konstrukcije. Bilo da odaberete drvene, plastične ili popularne Lego kockice, jednako će kod vaših najmlađih razvijati moć zapažanja, poticati na učenje, kreativnost, spretnost i koordinaciju. Zgodno je i to da se tako vaše dijete može igrati samo ili s prijateljima te tako vježbati i socijalne vještine.

  1. Puzzle

Puzzle su odličan izbor ako kod djeteta želite razvijati sposobnost rješavanja problema i apstraktno razmišljanje. Naravno nemojte pretjerivati i kupiti puzzle koje vaš trogodišnjak neće moći složiti već birajte puzzle većih dimenzija s manje dijelova za slaganje. Ova igra je odlična za povezivanje djeteta i roditelja jer možete zajedno uživati u igri i učenju.

  1. Glazbeni instrumenti

Djeci je glazba posebno fascinantna. Svojeg mališana možete razveseliti dječjim bubnjevima, zvečkama, udaraljkama ili sintesajzerom. Možda će vas se ponekad čini kako vaša glava više ne može podnijeti toliku buku no pogled na vaše dijete kako sa smiješkom i poletom svira na svojem instrumentu, nagrada je sama po sebi.

  1. Igrači setovi

Djeca s tri godine vole se igrati, pretvarati da su neko drugi i stvarati svoj izmišljeni svijet. Setovi za igranje savršeni su za dodatno buđenje njihove mašte. Bilo da odaberete dvorac za princeze ili set za kuhanje vaši najmlađi bit će oduševljeni.

  1. Igre pamćenja

Želite li uz igru razvijati kognitivne vještine svoga djeteta igre pamćenja odličan su izbor. Izaberite memory kartice uz koje će dijete učiti nove riječi i vježbati memoriju. Možete se igrati zajedno s njim i svaki ga put dodatno ohrabriti kada uspije naći par.

Naravno, postoji još puno toga kako biste opremili savršenu igraonicu, ali ne treba sve odjednom. S vremenom vašem djetetu određena igračka može dosaditi i trebat će mu novi izazov, možda i nova igračka. Do tada, neka igre započnu!