1. godina 2. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Kada početi učiti dijete plivati?

Kada početi učiti dijete plivati? Bebe.hr portal

Kada početi učiti dijete plivati i uvesti plivanje kao aktivnost u život vašeg djeteta pitanje je koje si postavljaju mnogi roditelji. Stručnjaci kažu da svoje dijete možete upoznati s vodom kad god se osjeća ugodno pod uvjetom da mu je pupak zacijelio. Ipak, uvijek prvo provjerite sa svojim pedijatrom.

Doista, što je dijete mlađe kada prvi put dođe u doticaj s vodom, to će mu biti ugodnije u bazenu ili moru.

Najvažniji razlog za razmatranje plivanja s djecom je sigurnost. Prema CDC-u, postoji oko 3536 smrtnih slučajeva povezanih s utapanjem godišnje. Otprilike jedan od pet od kojih su djeca od 14 godina i mlađa.

Dakle, dok jednogodišnjak možda ne može plivati u krug, može naučiti vještine koje su mu potrebne da bi se sklonilo na sigurno u slučaju da, na primjer, padne u bazen.

Druga prednost učenja plivanja je da vaše dijete vodu shvati kao nešto u čemu može uživati. Bilo bi dobro naučiti dijete da vodu vidi kao zabavno okruženje. To ga može učiniti spremnijim za složenije učenje plivačkih tehnika u budućnosti.

 

Učiti dijete plivati moguće je od najranije dobi

učiti dijete plivati

 

Stručnjaci kažu da je optimalno dijete početi upoznavati s vodom kada je staro oko 6 mjeseci. Djeca u dobi od oko 8 mjeseci počinju razvijati koncept straha. Pa ako su do tada već upoznati s boravkom u vodi, tim bolje.

Sa 6 mjeseci djeca vjerojatno neće naučiti plivati, ali će steći početne vještine koje će im omogućiti da se osjećaju ugodno u vodi. Mala djeca koja sudjeluju u vodenim sportovima s roditeljima i braćom stječu temeljno znanje i motoričke vještine koje im mogu pomoći da budu napredna u budućim satovima plivanja. Kao i da se osjećaju sigurnije u vodi i oko nje.

 

Osigurajte da sve proteče kako treba

Prije nego dijete uvedete u bazen, igrajte se s njim u kadi. Pomozite da se dijete navikne da mu se voda polijeva po glavi (nježno i blago). Položite ga na leđa (uz pomoć, naravno), dopustite mu da prska i bude malo bučno u kadi kako bi se naviklo na ovu vrstu aktivnosti.

Nemojte jesti neposredno prije ulaska u bazen. Neka vaše dijete ne bude gladno prije plivanja, ali pripazite i na to da ga ne vodite u vodu odmah nakon jela.

Ako vaše dijete u bazenu izgleda sretno, polijte ga vodom po cijelom tijelu, postupno povećavajući količinu. Kad ste u bazenu, ostanite na mjestu gdje možete stajati i držite ga cijelo vrijeme. Čak i u dječjem bazenu uvijek budite blizu djeteta.

Zabavite dijete dok je u vodi. Na ovaj će način vodu povezivati s veseljem i igrom što će mu omogućiti da je se ne boji.

POVEZANO: Previše stimulirano dijete i kako ga smiriti