1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Najbolji izbor pića za malu djecu

Najbolji izbor pića za malu djecu Bebe.hr portal

Savjet je jednostavan: najbolja izbor pića za malu djecu su voda i mlijeko. Dobro je znati neke činjenice o pićima kako biste svojoj djeci omogućili zdrav početak.

 

Voda

izbor pića za malu djecu

 

Djeca kao i odrasli stalno gube vodu kroz pluća, znoj i urin. A izgubljenu vodu najbolje je nadomjestiti vodom iz slavine. Fluor u vodi iz slavine također pomaže u zaštiti zuba. Stoga kada je u pitanju najbolji izbor pića za malu djecu – to je sigurno voda.

 

Mlijeko

Naravno majčino mlijeko je najbolje, ali ako dojenje nije moguće, treba koristiti adaptirano mlijeko. Otprilike sa 12 mjeseci djecu možete upoznati s kravljim mlijekom. Punomasno mlijeko je bolje od mlijeka s niskim udjelom masnoće do dobi od dvije godine. Masnoća u običnom mlijeku daje dodatnu energiju koja je potrebna maloj djeci.

 

izbor pića za malu djecu

 

Možete koristiti rižino i zobeno mlijeko (obogaćeno s najmanje 100 mg kalcija/100 ml) ako želite. Međutim kako ta pića nemaju dovoljno proteina i vitamina B12, potrebno je za djecu nadoknaditi ih. Tako trebaju u tom slučaju jesti puno mesa, peradi, ribe, jaja, jogurta ili sira.

 

Koje mlijeko izbjegavati?

Izbjegavajte kozje, ovčje, sojino, kokosovo i bademovo mlijeko prije dobi od dvije godine. Osim ako vam to liječnik drugačije ne preporuči.

 

Pića koja treba ograničiti

 width=

 

  • Voćni sok – može ometati njihov apetit za mlijekom ili formulom i doprinijeti karijesu. Starijoj djeci povremeno se može dodati čisti voćni sok bez dodanog šećera. Za sve uzraste, porcija voćnog soka znači 125 ml, odnosno pola male kutije soka.
  • Zaslađena pića – ne preporučuju se pića s dodatkom šećera kao vitaminske vode, energetska pića i sportska pića. Oni povećavaju rizik od prekomjerne tjelesne težine djece.
  • Pića s kofeinom – čaj, kava, cola sadrže kofein i nisu prikladni za djecu. Doza kofeina u tim pićima visoka je za dijete u usporedbi s odraslom osobom. Kofein može poremetiti dječji san i učiniti ih nervoznima.

Slatka pića su kisela, a isto tako i umjetno zaslađena pića. Oba oštećuju zubnu caklinu.

POVEZANO: Kako odviknuti od dojenja malu djecu?