1. godina 2. godina 3. godina Bebe Djeca

Vodič za liječenje modrice vašeg djeteta

Vodič za liječenje modrice vašeg djeteta Bebe.hr portal

Slijedite ove stručne savjete kako biste pomogli svom mališanu da se modrice brzo oporave!

Kvrge i modrice normalan su dio djetinjstva, a, srećom, većina ozljeda su manje i zahtijevaju samo malo pažnje. Ali ponekad može biti teško znati kakvu vrstu njege kod kuće pružiti. Odnosno je li modricu bolje tretirati s toplinom ili ledom?

Pravilno tretiranje je važno jer može ubrzati zacjeljivanje i smanjiti ožiljke. Slijedite ove savjete kako biste brzo izliječili sitne ozljede vašeg djeteta.

 

Kako tretirati modrice

modrice

  1. Stavite led. Čim vaše dijete ima ozljedu za koju mislite da će kasnije postati crna i plava, uzmite malo leda ili vrećicu s ledom. Zamotajte ga u čisti ručnik – nikada ne stavljajte led izravno na kožu. I stavite ga na to područje na 15 do 20 minuta, nekoliko puta tijekom prva 24 sata. Led pomaže smanjiti upalu od ozljede i pomaže u ublažavanju boli umrtvljujući to područje.
  2. Drži ga visoko. Neka vaše dijete podigne oštećeno područje iznad srca, ako je moguće. Na primjer, ako ju je lopta pogodila u potkoljenicu, neka legne i podupre nogu jastucima. Podizanje ozljede smanjuje modrice i otekline sprječavajući nakupljanje krvi u tom području.
  3. Pojačajte toplinu. Nakon 48 sati, nanesite grijač ili toplu, mokru krpu na ozljedu 10 minuta, tri puta dnevno. To će pomoći povećati cirkulaciju u području zacjeljivanja i ublažiti bilo kakvu nelagodu. Upozorenje: Pazite da toplina ne bude prejaka i nikada ne ostavljajte dijete samo s grijaćom podlogom.
  4. Odmor. Vaše dijete treba polako dok kontuzija (otmjena riječ za modricu) ne zacijeli. Nemojte mu dopustiti da pretjerano opterećuje područje ili čini bilo što drugo što bi ga moglo dovesti u opasnost od nove ozljede.
  5. Kontrolirajte bol. Modrice nisu samo ružne – mogu biti i bolne. Ako je vašem djetetu neugodno, možete mu dati preporučenu dozu acetaminofena.
  6. Zaklonite sunce. UV zrake mogu usporiti zacjeljivanje, stoga, ako je moguće, prekrijte modrice odjećom ili zavojem prije nego dijete izađe van. Zaštita od sunca također je obavezna: potražite sredstvo širokog spektra s SPF-om od najmanje 30 i sadrži cinkov oksid i titanijev dioksid koji blokiraju UVA i UVB zrake. Nanesite kremu za sunčanje svakodnevno, čak i nakon što modrica zacijeli.

Obratite se liječniku ako su:

  • modrice neobjašnjive i nisu posljedica ozljede.
  • modrice ne blijede niti nestaju unutar dva tjedna.
  • modrice vrlo velike nakon manje ozljede.
  • modrice rezultat traumatične nesreće, poput pada niz stepenice.

POVEZANO: Vodič za liječenje posjekotina vašeg djeteta