Kutak za tate

Izazovi samohranog oca

Izazovi samohranog oca Bebe.hr portal

Izazovi samohranog oca mogu biti prilično veliki, posebno zato što se u našem društvu često smatra da je ta uloga mnogo primjerenija majkama. Ovakvo razmišljanje još više otežava poziciju samohranih očeva koji se radi njega često osjećaju nedovoljno kompetentnima za podizanje djeteta bez partnerice.

Ne dajte da vas to obeshrabri jer uz uloženi trud možete biti uspješan roditelj bez obzira na obiteljske prilike. Važno je kako se djeca odgajaju, a ne u kakvom kućanstvu žive. Ono što će dijete najviše cijeniti, bez obzira na to živi li s oba roditelja ili samo jednim jest vrijeme koje uložite u njegov odgoj.

 

Izazovi samohranog oca: Što zapravo čini uspješnu obitelj?

Dobri odnosi s roditeljima čine djecu sretnom, bez obzira na obiteljsku strukturu u kojoj žive. Istraživanja pokazuju da su djeca koja žive sa samohranim roditeljem jednako sretna kao i ona koji žive s oba roditelja. Bez obzira na vjerovanja i primanja – ono što je bitno jest roditeljska posvećenost odgoju djeteta. Opušten dom u kojem nema sukoba i nasilja bitan je za djecu, kao i pozitivni dogovori o zajedničkom roditeljstvu.

 width=

 

 

  • Preseljenje u kućanstvo sa samo jednim roditeljem

Ovo je velika promjena. Djeca će se možda morati naviknuti i na druge promjene poput nove kuće, druge škole i odlaska od svojih prijatelja. Prilagodba može potrajati, ali svojoj djeci možete pomoći ako se budete pridržavali rutine koliko god je to moguće. I uvijek im objašnjavali što će se iduće dogoditi. Provodite vrijeme sa svojim djetetom svaki dan i pomozite mu oko pisanja domaće zadaće, čitanja ili igranja.

Iako to može biti teško za vas, trebate ih poticati na dobar odnos s drugim roditeljem — djeca žele voljeti i biti voljena od strane oba roditelja. Dajte im do znanja da sve obitelji imaju svoje uspone i padove, a ne samo njegova. Pohvalite svoje dijete za način na koji se nosi s problemom i kada vam kaže kako se osjeća zbog novonastale situacije.

 

  • Podrška obitelji i prijatelja

Ako sami odgajate dijete, nemojte se bojati zatražiti pomoć od prijatelja i obitelji. Ako smatrate da su najbolji izvor podrške drugi samohrani roditelji a ne poznajete ih, potražite ih. Raspitajte se među prijateljima ili putem Facebook grupa.

Ako imate više djece predložite „zamjenu“ s drugim roditeljem tako da naizmjenično brinete o oba djeteta.

Predložite čuvanje djece od strane rođaka ili prijatelja od povjerenja. Možda ćete otkriti da su oduševljeni mogućnošću da se sprijatelje s vašim djetetom.

Izazovi samohranog oca mogu biti poprilično veliki, ali morate znati da ovakav način života nije neuobičajen. Posebno traumatičan način na koji poneki očevi postanu samohrani roditelji jest smrt majke djeteta. U tim vam je trenutcima potrebna posebna podrška obitelji, prijatelja i profesionalaca kako biste uspješno odgojili svoje dijete. U ovim trenutcima važno je znati da možete i trebate potražiti pomoć te da vas to ne čini lošim roditeljem, već naprotiv.

POVEZANO: 5 stvari koje kći treba od svog oca