Kutak za tate Planiranje trudnoće

Kako muškarac može doprinijeti plodnosti i planiranju potomstva?

Kako muškarac može doprinijeti plodnosti i planiranju potomstva? Bebe.hr portal

Muškarac može doprinijeti plodnosti i osigurati ju prije planiranja začeća jer plodnost nije ograničena samo na žene, nego veliku ulogu igra i budući otac djeteta.

Kada krećete u razgovor o mogućnosti produljenja loze s vašom partnericom važno je da sve odluke donosite zajedno. Jedna od bitnih odluka ona je o zdravom načinu života – a sve s ciljem dobivanja zdravog djeteta koje će vam uljepšati život.

Većina muškaraca ne razmišlja mnogo o kvaliteti svoje sperme, sve dok ne dođe vrijeme za zasnivanje obitelji. Ali postoji mnogo toga što možete učiniti prije toga kako biste povećali šanse za zdravu trudnoću i zdravo dijete kada za to dođe pravo vrijeme. Muškarci trebaju veliki broj kvalitetnih spermija koji se dobro kreću kako bi oplodili ženinu jajnu stanicu.

Znate li da je za otprilike trećinu svih parova koji imaju problema s prirodnom trudnoćom, problem je u muškarčevoj spermi, njegovim erekcijama ili u cijevima kroz koje se kreću spermiji?

Međutim postoje načini na koje možete zaštititi svoju spermu, osigurati plodnost i povećati svoje šanse da postanete otac.

Kako muškarac može doprinijeti plodnosti?

muškarac može doprinijeti plodnosti

Donosimo odgovore!

  • Upravljajte svojom težinom i pazite da budete u zdravom rasponu težine kako biste povećali svoje šanse za zdravo dijete. Višak kilograma može negativno utjecati na mogućnost začeća.
  • Redovita tjelesna aktivnost i zdrava prehrana ključni su kako bi vaše sjeme bilo zdravo, a smanjuje i rizik od stanja poput dijabetesa. Mediteranska prehrana je izvrstan primjer dobro uravnotežene prehrane.
  • 30 minuta umjerene do snažne aktivnosti, kao što je brzo hodanje ili trčanje svaki dan garantirat će zdravlje sjemena.
  • Ako ste pušač bilo bi dobro da prestanete pušiti. Ograničite alkohol i izbjegavajte rekreativne droge. Pušenje, prekomjerno pijenje i droge kao što su anabolički steroidi, mogu uzrokovati probleme s plodnošću, oštetiti spermu i utjecati na zdravlje buduće bebe.
  • Smanjite izloženost štetnim kemikalijama u domu i na radnom mjestu. Neke kemikalije mogu utjecati na reproduktivno zdravlje i smanjiti mogućnost začeća.
  • Klonite se saune i uskog donjeg rublja koje može povećati temperaturu u testisima i smanjiti kvalitetu vaše sperme. Izbjegavajte toplice, saune i tople kupke.
  • Provjerite svoje cjelokupno zdravstveno stanje i liječite bolesti poput dijabetesa i spolno prenosivih infekcija. Zatražite savjet svog liječnika o lijekovima koje trenutno uzimate.

POVEZANO: Znakovi upozorenja na neplodnost kod muškaraca