Bebe Djeca Savjeti i njega

Odvikavanje od dojenja: Što kada dijete ne želi prestati sisati?

odvikavanje od dojenja

Odvikavanje od dojenja nikako nije lako, dojenje je jedan od rituala povezivanja majke s djetetom i veoma je važno u daljnjem razvoju vašeg novorođenčeta. Ipak, poneke majke sa djecom koja nikako ne žele i ne mogu se odvojiti od navike, teško zaustavljau ovaj proces, pa dijete nastavlja sisati dulje nego je to uobičajeno.

Sasvim je razumljivo da poneka djeca ne žele prekinuti ovakav ritual iz jednostavnog razloga – donosi im utjehu i sigurnost. Ali u određenoj dobi djeteta jednostavno dođe vrijeme za odvikavanjem od ovog tipa zbližavanja s majkom.

Na koje načine možete pomoći svom djetetu da se odvikne od dojenja?

1. Odaberite pravo vrijeme

Najvažnije je učiniti ono što je dobro za vas i vaše dijete odabirom pravog trenutka. Ako želite smanjiti dojenje ili u potpunosti prestati dojiti, dobro je to planirati za vrijeme kada vašu obitelj ne očekuju ključne životne promjene. Ako započnete prijelaz i primijetite da vam ide jako teško, možete uzeti pauzu i pokušati ponovno kasnije. Ne forsirajte svoje dijete niti ga odvikavajte naglo.

2. Ponudite djetetu alternative

Ako je vaše dijete starije od godinu dana, velike su šanse da želi isprobati alternativna mlijeka iz čaše, poput kravljeg. Djeci starijoj od godinu dana bolje je piti iz šalice. Upoznajte ih s drugim vrstama mlijeka; poput sojinog, bademovog ili zobenog mlijeka. Mala djeca često uživaju u šalici mlijeka i međuobroku kao alternativi dojenju. Važno je ponuditi alternativno mlijeko, a ne jednostavno zamijeniti dojenje međuobrokom jer će to spriječiti dehidraciju i pomoći djetetovoj probavi.

3. Postupni prijelaz

Za vas i dijete dobra je ideja krenuti s postupnim smanjivanjem dojenja. To će pomoći i vašem tijelu da se prilagodi i spriječiti da grudi postanu prepune. Možete započeti zamjenom svog mlijeka odgovarajućim alternativnim mlijekom. Ako je dijete mlađe od godinu dana mlijeko mora biti prilagođeno, ali može biti kravlje mlijeko ili slično ako je starije od godine dana.

 width=

4. Promjena rutine vezane za dojenje

Kada smanjujete broj dojenja, uvedite novu rutinu kako stara rutina ne bi podsjećala dijete na dojenje. Na primjer, ako vaše dijete voli ležati u krevetu za jutarnje dojenje, možete pokušati umjesto toga brzo ustati i zajedno doručkovati.

5. Prestanite nuditi dojenje

Sve što trebate učiniti je da više ne nuditi aktivno dojenje. Nemojte odbiti ako vaše dijete traži dojku, ali u isto vrijeme jednostavno mu prestanite nuditi dojenje kao što ste to inače radili.

6. Skretanje djetetove pažnje

Možda ćete se iznenaditi koliko je lako omesti pažnju male djece. Možete upotrijebiti distrakciju na svom malom djetetu da odgodite dojenje. Često će vrlo lako prihvatiti ovakvu promjenu, pogotovo ako ste dosljedni. Možda ćete svom malom djetetu moći odvratiti pažnju ponudom uzbudljive aktivnosti poput izleta u park umjesto dojenja.

7. Dogovorite vremenski okvir

Ako želite potpuno prestati dojiti svoje starije ili predškolsko dijete, ono može pristati na prestanak dojenja nakon određenog datuma – poput sljedećeg Božića. To će ovisiti o tome hoće li vaše dijete imati koncept budućeg vremena. Moguće je da ćete morati ojačati podsjećanjem svog mališana na datum prekida kako se prilika bude približavala.

POVEZANO: Savjeti za dojenje koje bi svaki roditelj trebao znati!