0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Glavobolja u trudnoći – što je normalno, a kada se obratiti liječniku?

Glavobolja u trudnoći (što je normalno

Glavobolja u trudnoći nije tako rijetka pojava i s njom se susreće većina trudnica te je najčešće bezopasna pojava. Ipak, u određenim situacijama bolje je potražiti savjet liječnika kako ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica. Čak i ako imate samo malu sumnju da je vaša glavobolja drugačija nego inače bilo bi najbolje posavjetovati se sa stručnjakom kako biste se riješili brige.

Uobičajeno je da u prvih nekoliko mjeseci trudnoće dobijete blage glavobolje zbog hormonalnih promjena. Ako obično patite od migrena, one se mogu poboljšati, pogoršati, promijeniti ili ostati iste tijekom trudnoće.

Velika većina trudničkih glavobolja je primarna – što znači da vas boli glava, ali nema ničeg ozbiljnog ili razloga za brigu. Ali ako vaše glavobolje traju dulje od tri sata ili imate druge simptome (groznicu, smetnje vida, iznenadno debljanje ili natečenost lica ili ruku), odmah se javite svom liječniku.  U rijetkim slučajevima, takozvane sekundarne glavobolje signaliziraju da se nešto drugo događa u vašem tijelu. Kao što je hipertenzija ili čimbenici rizika za preeklampsiju, i trebali biste se pobrinuti da se i glavobolja i temeljna stanja što prije zbrinu.

Glavobolja u trudnoći može imati razne uzroke

Glavobolje tijekom trudnoće mogu biti potaknute lošim snom, stresom, dehidracijom, niskom razinom šećera u krvi ili naprezanjem očiju. Ako se vaša glavobolja ne smiri odmorom i uzimanjem tekućine, možete uzeti paracetamol ili neku sličnu tabletu protiv boli.

 width=

Ako počnete dobivati česte glavobolje nakon 20 tjedana trudnoće, to bi mogao biti znak ozbiljnijeg stanja u trudnoći koje se zove preeklampsija. Radi se o stanju u kojem imate visok krvni tlak koji utječe na bubrege, a ponekad i na druge dijelove tijela. Ako imate glavobolju prije eklampsije možda ćete otkriti da  lijekovi za ublažavanje bolova poput paracetamola ne pomažu. Vrlo je važno da kažete svom liječniku ili primalji ako imate glavobolje u drugoj polovici trudnoće ili ako su vaše glavobolje izuzetno jake.

Vrste glavobolja s kojima se trudnice susreću

  • Tenzijske glavobolje: blaga do umjerena tupa bol, bezopasna glavobolja
  • Migrene: umjerena do jaka bol koja pulsira i traje satima ili čak danima. Katkada migrene uzrokuju zamagljen vid, bljeskove svjetla, utrnulost i mučninu.
  • Glavobolje sinusa: osjetit ćete pritisak oko očiju, obraza i čela plus začepljen nos. Obično se javljaju s infekcijom sinusa i uspješno se liječe.
  • Cluster glavobolje: bol usmjerena na jedno oko ili zahvaća jednu stranu glave. Glavobolje za glavoboljama koje brzo počinju i pogoršavaju se, traju danima ili duže, vrlo su rijetke.
  • Kronične glavobolje: glavobolje koje se ponavljaju u više od polovice dana u bilo kojem mjesecu. Radi se o glavoboljama bilo koje vrste koje se konstantno ponavljaju.

POVEZANO: Poteškoće u trudnoći: Što možete očekivati?