Kutak za tate

Kako se pripremiti za očinstvo

Kako se pripremiti za očinstvo Bebe.hr portal

Teško je biti potpuno pripremljen za očinstvo odnosno ulogu koja vas očekuje. Međutim, imamo nekoliko prijedloga uz koje ćete se lakše pripremiti za naporne, ali i uzbudljive mjesece koji slijede.

Očinstvo, što očekivati? Krenite sa istraživanjem!

Možda niste ti koji fizički nose dijete, no to ne znači da ne trebate biti dio trudnoće i porođaja. Mnogo knjiga napisano je za buduće očeve, ali ne morate se ograničavati isključivo na njih. Pridružite se grupama na društvenim mrežama ili se pretplatite na newslettere gdje su zastupljene teme koje vas trenutno zanimaju. Ako vaša partnerica osjeća simptome trudnoće, od jutarnje mučnine preko žgaravice, napravite malo istraživanje. Razumijevanje onoga što osjeća, može vam pomoći da joj budete bolja podrška. Kad dođe vrijeme za porod, a kasnije i brigu o novorođenčetu, znajući što možete očekivati, kroz sve ćete proći puno jednostavnije. Čitajte o vaginalnom i carskom rezu, dojenju, promjeni pelena i još mnogo toga. Pomoći će, vjerujte nam.

Poradite na svome zdravlju

Vrijeme prije dolaska djeteta sjajno je da se usredotočite na vlastito zdravlje. Ako pušite, pokušajte prestati. Pokazalo se da izloženost pušenju tijekom trudnoće povećava rizik od urođenih srčanih oštećenja u novorođenčadi. Kakve su vaše prehrambene navike? Ako bi vaše cjelokupno zdravlje moglo imati koristi od nekih malih izmjena, uzmite to u obzir. Također, konzumirajte češće namirnice koje su bogate vlaknima i osnažuju imunitet. Ako je prošlo dosta vremena od zadnjeg zdravstvenog pregleda, zakažite ga s obiteljskim liječnikom ili internistom. Raspitajte se o cjepivima, odnosno jeste li primili sva potrebna.

Pričajte o roditeljstvu sa svojom partnericom

Sada je sjajno vrijeme za razgovore o tome kakav roditelj planirate biti. Složite se oko toga gdje želite da dijete spava, hoćete li oboje raditi, kakvi su vam planovi vezanu uz brigu o djetetu i raspravite o brojnim drugim, jednako bitnim, stvarima. Pričajte i o disciplini, razjasnite međusobno kako se želite ponašati prema djetetu prije nego ono dođe na svijet. To će vam pomoći da skupa sklopite dogovor i da se nađete na istoj valnoj duljini što se roditeljstva tiče.

 width=

Odluke donosite kao obitelj

Uskoro se sve mijenja, ali već je i sad puno toga drugačije. Odluke o tome tko će prisustvovati porođaju, hoćete li slaviti nakon što postanete roditelj i brojne druge, već sada morate donositi kao obitelj, kao tim – u dvoje. Ako obitelj ili prijatelji dovode u pitanje vaš izbor, važno je da razgovarate s partnericom.

Zapamtite da je zdravo i normalno postavljati granice. Ako želite proslaviti rođenje vaše bebe tako što ćete pozvati sve koje poznajete u dom, to je sjajno. Isto tako, ako ne želite nikakvo slavlje nego provođenje vremena isključivo u krugu svoje obitelji, to je jednako odlična ideja. Vi možete biti taj koji će drugima dati do znanja što ćete, a što ne, raditi kao obitelj.

Neka vaše očinstvo bude onako kako biste i sami željeli da ste imali

Budite uključeni u sve kad se dijete rodi. Mijenjate pelene, i to ne samo tijekom dana, već i usred noći kad je potrebno, čitajte bebi, odaberite pjesmicu koju ćete joj pjevati prije spavanja, a pranje rublja i posuđa neka bude vaša briga!

 width=