Mame

Mjesečnica može promijeniti okus majčinog mlijeka

Mjesečnica nakon poroda

Foto: diana.grytsku, Freepik

Rodili ste, sve se lagano vraća u stanje prije porođaja, uskoro će se vratiti i vaša mjesečnica. Ako dojite, mjesečnica može doći nekoliko mjeseci nakon poroda jer hormon koji pomaže proizvodnju mlijeka, prolaktin, sprječava ovulaciju. Ako dojite danju i noću, može proći i do godinu dana prije nego što se vaše mjesečnica vrati. Ali nije neobično ni ako se vrati za dva ili tri mjeseca.


Brojni faktori određuju kada će se mjesečnica vratiti. To ovisi o tome koliko često dajete dohranu, o tome kako vaše tijelo reagira na promjene hormona, koliko često i koliko dugo beba provede na prsima…
Majke koje dohranjuju dijete, mjesečnicu će vjerojatno dobiti nedugo nakon poroda. Ako dojite mjesečnica vam može izostati nekoliko mjeseci do čak dvije godine nakon poroda. Ako hranite bebu iz bočice ili djelomično dojite, krvarenje može početi već tri tjedna nakon poroda.


Što će se dogoditi?

Kada se mjesečnica vrati, možda će biti nepravilna. Moglo bi se promijeniti i njezino trajanje. Nije neuobičajeno niti da menstruacija preskoči ili čak da prođe nekoliko mjeseci prije nego se pojavi sljedeća. Kada počnete smanjivati ​​vrijeme dojenja, ritam mjesečnice bi se trebao vratiti i uskladiti. U početku krvarenje može biti jako slabo pa neka vas to ne zbunjuje.

Ako je mjesečnica nepravilna, traje predugo ili je jako obilna, jače od uobičajenog, bilo bi poželjno javiti se liječniku. U svakom slučaju, ako ponovno imate mjesečnicu ne zaboravite na brigu o svojem tijelu, ali ne zaboravite i na to da ste ponovno plodni. Razmislite o kontracepciji ako ne želite ponovno ostati trudni.


Utječe li na mlijeko?

Mjesečnica će utjecati na vaše mlijeko i beba će osjetiti promjenu. Kako? Mogla bi se smanjiti količina mlijeka, a zahvaljujući hormonima, mogao bi se promijeniti i okus mlijeka. Neke žene primijete privremeni pad količine mlijeka koju proizvode neposredno prije početka menstruacije ili prvih nekoliko dana menstruacije, ali količina će se ponovno povećati kada se hormoni vrate u svoje normalne razine.

Najbitnije od svega je da se ne prestrašite i da nastavite dojiti i brinuti o sebi i svojoj bebi. Ako prihvatite povratak mjesečnice i umirite tijelo, i vaša beba će osjetiti mir. Ne kaže se zalud “Sretna mama, sretno dijete”.