Nekategorizirano

Odgoj s glazbom: Učenje s glazbom koje potiče motoričke i mentalne sposobnosti djece

odgoj s glazbom

U Hrvatskoj na čak deset lokacija djeluje jedinstveni centar „Odgoj s glazbom“ koji obuhvaća rad s djecom u predškolskoj dobi na temelju Orff pristupa podučavanja djece glazbom.

Od samog djetetovog rođenja roditelji koriste glazbu kako bi umirili ili utješili bebu. Dobrobit glazbe na razvoj djeteta proteklih desetljeća je potvrđena brojnim istraživanjima, a jedna od recentnijih studija s Instituta za mozak i kreativnost Sveučilišta Južne Kalifornije navodi kako glazbena iskustva u djetinjstvu mogu ubrzati razvoj mozga, posebno u područjima usvajanja jezika i vještine čitanja. Ranije je pak dokazano kako glazba pomaže u unaprjeđenju intelektualne, socijalno – emocionalne, motoričke, jezične i opće pismenosti, a ne treba zanemariti niti činjenicu da nam svima, pa tako i djeci, glazba često donosi čistu radost.

Odgoj s glazbom
Pozitivni učinak glazbe na razvoj djeteta

Tijekom odrastanja, roditelji mogu brzo uočiti je li njihovo dijete pokazuje sklonosti ili talent za glazbu – naime, upravo se glazbeni talent najranije očituje od svih talenata pa govorimo o ritmičko- glazbenoj inteligenciji. No, pogrešno je misliti kako je za uživanje u blagodatima glazbe potrebno imati predispozicije. Naime, ljepota glazbe upravo je u tome što u njoj mogu uživati apsolutno svi, a pogotovo djeca. Ne čudi stoga što se glazbena kultura prakticira i u dječjim vrtićima gdje se djecu upoznaje s različitim vrstama glazbe. Međutim, i izvan dječjih vrtića djeca mogu učiti uz glazbu.

Naime, u Zagrebu je otvoren jedinstveni centar „Odgoj s glazbom“ čiji je program prilagođen dobi i uzrastu djeteta te prati njegov razvoj uz poticanje njegovih trenutačnih razvojnih faktora. Za sudjelovanje u ovom programu nije potrebno nikakvo glazbeno predznanje djece predškolske dobi, štoviše, sudjelovanje je osmišljeno kako bi se probudila unutrašnja motivacija za razvoj djetetovih glazbenih sposobnosti. Promoviranjem umjetničkog i kreativnog čina djeci se omogućuje i stimulira ih se na uključivanje u umjetničko obrazovanje.

Program se, ovisno o dobi djeteta provodi u različitim uzrasnim skupinama koje uključuju djecu od 0 – 6 godina, a zahvaljujući radu s profesionalnim glazbenicima koji su dodatno educirani na području ranog razvoja i to od strane logopeda, radnih terapeuta te terapeuta tjelesno orijentirane psihoterapije, ovaj program stimulira cjelokupan razvoj djeteta uz glazbu i to njegov senzorni, motorički razvoj te razvoj neverbalne komunikacije i govora, kao i psiho emocionalni i socijalni razvoj. Na radionicama se (uz cjelokupan razvoj) djeteta usvajaju i vježbaju i glazbene sposobnosti poput metra, ritma, glazbenog sluha, vokalnih sposobnosti, a uz pjevanje pjesmica i slušanje klasične glazbe postiže se razvoj koncentracije i fokusa djeteta već od najranije dobi.

Odgoj s glazbom
Program koji doprinosi cjelokupnom razvoju djeteta

„Ovaj program je osmišljen da dijete odgoji uz glazbu neovisno o njegovom kasnijem daljnjem školovanju. Dakle, svako dijete, bez obzira na urođenu predispoziciju i daljnje afinitete ima puno pravo muzicirati i uživati u glazbi tijekom predškolskog razdoblja. Zadaci se ostvaraju kroz aktivnosti pjevanja, slušanja glazbe, sviranja i improviziranja na posebno prilagođenom Orffovom instrumentariju, izražavanjem glazbenog doživljaja likovnim izrazom na raznim radionicama te kroz razne glazbene igre, poput plesa šarenim maramama ili imitacijama raznih životinja, kao što su slon ili ptice, a sve kako bi djeca uočila razliku u melodiji, tonu i boji, osvještavajući pritom visine i dubine u glazbi“, navode u centru Odgoj s glazbom koji u Zagrebu trenutačno djeluje na četiri lokacije: Novi Zagreb, Istok, Zapad i Centar, dok u ostatku Hrvatske djeluju na još četiri lokacije (Split, Korčula, Osijek i Zadar).

Otvorenje Centra se očekuje i u Rijeci i to u rujnu ove godine. Iako svoje podučavanje glazbom temelje na tzv. Orffovom pristupu – kombinaciji glazbe, pokreta, glume i govora kroz lekcije koje su prilagođene dječjem svijetu igre, kreatorica koncepta i programa Lana Marasović zajedno sa svojim suradnicima u „Odgoj s glazbom“ implementirala je i vlastite profesionalne smjernice u radu s djecom. Centar „Odgoj s glazbom“ stekao je veliku popularnost među djecom, ali i roditeljima te je jedan od najboljih blagdanskih poklona kojim možete razveseliti svoje dijete.