Bebe

Smanjite “doživljaj”, kad ste vi uznemireni i beba je uznemirena

bebe i uznemirenost

Mnogi ljudi misle da je šutnja zlata vrijedna i da, ako svoje probleme nose duboko u trbuhu, beba neće osjetiti što se događa. Istina je, ne trebate dijeliti svoje probleme s osobicom koja im nije dorasla i koja ih neće razumjeti, no nervoza i stres majke svakako se mogu prenijeti na bebu. Iako bebe ne razumiju specifične uzroke majčine nervoze, one su vrlo osjetljive na emocionalno stanje svoje majke i okoline. Kako se to događa i kako se manifestira?

  1. Emocionalna kontagija: Bebe imaju sposobnost osjećati i reagirati na emocionalnu klimu oko sebe, uključujući stres, anksioznost i nervozu svojih roditelja.
  2. Promjene u interakciji: Kada je majka nervozna ili pod stresom, njen način interakcije s bebom može se promijeniti. To može uključivati manje kontakta očima, manje nježnosti ili promijenjen ton glasa, što beba može osjetiti.
  3. Fiziološki odgovor: Majčin stres može utjecati na njene hormone, uključujući razinu kortizola, poznatog kao “stresni hormon”. Bebe su osjetljive na ove hormonalne promjene, što može utjecati na povećanje razine stresa i u bebinom organizmu.
  4. Sigurnost i utjeha: Bebe traže sigurnost i utjehu kod svojih roditelja. Ako majka nije smirena, beba teško može osjetiti sigurnost i smirenost.
  5. Razvoj mozga: Dugotrajna izloženost visokim razinama stresa može imati dugoročne učinke na razvoj mozga bebe, utječući na emocionalnu regulaciju i ponašanje.
  6. Važnost podrške: Važno je da roditelji, posebno majke, traže podršku ako se osjećaju preopterećeno ili nervozno. To može uključivati razgovor s partnerom, obitelji, prijateljima, ili traženje profesionalne pomoći.
  7. Tehnike upravljanja stresom: Majkama se često preporučuju tehnike za upravljanje stresom, kao što su meditacija, vježbanje, dovoljno sna i pravilna prehrana, kako bi se osiguralo da i one i njihove bebe ostaju što je moguće smirenije i zdravije.

Dok je normalno povremeno osjećati stres ili nervozu, bitno je prepoznati i adresirati te osjećaje radi dobrobiti i majke i bebe. I naravno, što prije se umiriti jer bebe sve osjećaju i pate, a njihova nervoza dodatno će pogoršati vašu, pojačat će se plač poremetiti bebin san.