News

Borba protiv raka dojke obilježit će listopad, ne zaboravite se pregledati

Borba protiv raka dojke, pregled dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, raka koji je samo u prošloj godini odnio 647 života. O raku dojke priča se puno, no koliko zaista znate o njemu i što sve činite kako bi očuvali svoje zdravlje?


Kako nastaje rak dojke?

Rak dojke zloćudna je bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom dospjeti u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Iako se, kako tvrde u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, većina slučajeva dijagnosticira kod starijih žena – čak preko 80 % novooboljelih pacijentica starije su od 50 godina, rak dojke ne zabilazi nikoga i ne možemo misliti da se to događa samo drugima. Stoga je važno, već od najranije mladosti, započeti s redovitim pregledima grudi.

Što je preduvjet njegovom nastanku?

Pet do deset posto svih karcinoma dojke nasljedni su, a najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke jesu: dob, prva mjesečnica prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života, obiteljska anamneza – pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika, prethodna bolest dojke.

Kako se otkriva?

Rana dijagnostika jedini je i najučinkovitiji način da se rak dojke ne vrijeme uoči i izliječi. Bilo da se radi o ručnom pregledu, odnosno samopregledu dojki, ultrazvuku ili mamografiji, svaka od ovih pretraga može dijagnosticirti promjene i alarmirati za daljnje pretrage ili liječenje. Samopregled dojke trebao bi se obavljati od ranih dvadesetih, jednom mjesečno. Kako se radi, pogledajte u videu Udruge ‘Nismo same’.

Ida Prester za Udrugu ‘Nismo same’

Ultrazvučni pregled i mamografija obavljaju se jednom godišnje, ili češće, prema preporuci liječnika. I jedna i druga pretraga, u Republici Hrvatskoj obavljaju se na liječničku uputnicu.

Naime, odlukom Vlade Republike Hrvatske, 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života žena oboljelih od raka dojke. U godinama provedbe napravljeno je preko 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno preko 10.000 novih karcinoma dojki, od kojih je više od 50 posto bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

Ružičasta traka potpore

Rak dojke u Hrvatskoj je s prvog pao na treće mjesto na listi najčešćih zloćudnih tumora kod žena, a mortalitet od ovoga karcinoma pao je za 25 posto.

Ne zaboravite stoga ovoga mjeseca nositi ružičastu trakicu u spomen na oboljele, u spomen na borbu protiv raka dojke, ali i kao podsjetnik sebi da jednom godišnje morate poći na pregled. Više o centrima za prevenciju na linku.