Planiranje trudnoće

Kako klamidija utječe na plodnost?

Kako klamidija utječe na plodnost? Bebe.hr portal

Klamidija utječe na plodnost, ili bolje rečeno neplodnost, mogu biti usko povezane u nekim slučajevima te se s ovom bolešću ne treba šaliti. Mnogi ne shvaćaju da neke spolno prenosive bolesti ne moraju uzrokovati nikakve simptome. To znači da možete imati spolno prenosivu bolest, a da to ne znate.

Neke spolno prenosive bolesti mogu tiho dovesti do neplodnosti, izvanmaternične trudnoće ili kronične boli u zdjelici. CDC procjenjuje da se svake godine klamidijom zarazi više od 2,8 milijuna ljudi.

Klamidija

Bolešću se možete zarazit tijekom oralnog, vaginalnog ili analnog seksualnog kontakta sa zaraženim partnerom. Moguće je da će uzrokovati iscjedak iz penisa kod muškaraca i neplodnost kod žena.

Također može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod novorođenčadi zaraženih majki. Simptoma najčešće nema pa ljudi nisu niti svjesni da imaju klamidiju. Ovo može biti opasno jer što se dulje bolest ne liječi – to je veći rizik od problema u budućnosti.

Ako se simptomi ipak pojave, obično se javljaju nekoliko tjedana nakon zaraze. Muškarci i žene mogu se suočiti s bolnim mokrenjem, abnormalnim iscjetkom iz uretre ili oboje. Žene također mogu imati bolove u trbuhu, krvarenje i abnormalan iscjedak iz vagine.

klamidija

Problemi i komplikacije kod žena

Bolest se može proširiti na maternicu, jajnike ili jajovode. To može uzrokovati stanje koje se naziva upalna bolest zdjelice (PID), a dolazi s ozbiljnim poteškoćama:

  1. poteškoće sa začećem ili neplodnost
  2. trajna (kronična) bol u zdjelici
  3. povećan rizik od izvanmaternične trudnoće (gdje se oplođeno jajašce implantira izvan maternice)

Simptomi PID-a općenito su slični simptomima klamidije. Uključujući nelagodu ili bol tijekom spolnog odnosa, bol tijekom mokrenja i krvarenje između mjesečnica i nakon spolnog odnosa. Rizik od problema kao što je neplodnost je manji ako se rano liječi. Stoga je važno potražiti liječnički savjet što je prije moguće ako osjetite simptome.

Ako imate klamidiju koja se ne liječi dok ste trudni, postoji mogućnost da infekciju prenesete na svoje dijete. Ako se to dogodi, vaša beba može razviti infekciju oka (konjunktivitis) i infekciju pluća (upala pluća). Neliječena klamidija u trudnoći također može povećati rizik od problema kao što su prijevremeni trudovi. Kao i porođaj prije 37. tjedna trudnoće ili je moguće da se dijete rodi s izuzetno malom težinom.

Liječenje klamidije

Antibiotici su uobičajeni tretman za klamidiju. Ako ste dobili antibiotik, važno je uzeti cijelu propisanu dozu čak i ako simptomi nestanu! Ako simptomi ne nestanu u roku od jednog do dva tjedna nakon završetka uzimanja antibiotika, obratite se svom liječniku.

Trebali biste se suzdržati od spolnih odnosa dok se liječite od infekcije i do sedam dana nakon jedne doze antibiotika. Ili nakon završetka sedmodnevne kure antibiotika.

POVEZANO: Kako muškarac može doprinijeti plodnosti i planiranju potomstva?