Planiranje trudnoće

Tko je i što je surogat majka?

Surogat majčinstvo: Kako funkcionira i što donosi sa sobom Bebe.hr portal

Surogat majčinstvo još je uvijek nešto za čime poseže manji broj ljudi u nadi da će ipak jednog dana uspjeti dobiti dijete prirodnim putem. Ovaj način osiguravanja potomstva u Hrvatskoj nije toliko popularan kao u primjerice Americi. Ali važno je napomenuti da ima mnoge dobre strane.

Ovo je način na koji roditelji koji ne mogu začeti mogu doći do djeteta koje će biti biološki njihovo. Vrlo često se pogrešno misli da dijete koje će roditi surogat majka nije biološki vezano za svoje roditelje.

Gestacijsko surogat majčinstvo

Današnja najčešće korištena metoda surogat majčinstva naziva se gestacijsko surogat majčinstvo. Kod ovog tipa majčinstva djetetov DNA u potpunosti odgovara DNA roditelja. A surogat majka nema biološku vezu s djetetom koje rađa. Embrij se stvara putem IVF-a korištenjem jajne stanice i sperme donora ili namjeravanih roditelja. A zatim se prenosi u maternicu gestacijske surogat majke koja će ga nositi.

Vrste surogat majčinstva

Kako biste bolje razumjeli surogat majčinstvo, potrebno je upoznati se s vrstama:

  • Tradicionalno surogat majčinstvo: Za stvaranje embrija budućeg djeteta koriste se jajašca surogat majke, što znači da će novorođenče i surogat biti genetski povezani. Danas se rijetko prakticira.
  • Gestacijsko surogat majčinstvo: Surogat djeluje kao nositelj bebe, ali biološki materijal korišten za stvaranje embrija pripada namjeravanim roditeljima što ih čini genetskim roditeljima njihovog budućeg djeteta. Omiljena metoda surogat majčinstva u suvremeno doba.
  • Surogat majčinstvo uz naknadu: Pretpostavlja da surogat majka prima dodatnu naplatu za svoje usluge osim troškova tijekom trudnoće. Nije legalno u svim državama svijeta radi očitih moralnih dilema.
  • Altruističko surogat majčinstvo: Podrazumijeva da nema dodatnih plaćanja za surogate uz njihove standardne medicinske troškove.
Kako odabrati surogat majku?

 width=

Stručnjaci se slažu oko nekoliko stavki koje bi trebala zadovoljavati surogat majka. Surogat majčinstvo preporuča se ženama koje imaju najmanje 21 godinu i već su rodile barem jedno zdravo dijete. Tako da iz prve ruke razumiju medicinske rizike trudnoće i poroda te emocionalne probleme vezane uz novorođenče. Također su prošle psihološki pregled kod stručnjaka za mentalno zdravlje, kako bi se otkrili problemi s odricanjem od bebe nakon rođenja.

Također, preporuča se uvijek potpisati ugovor o ulozi surogat majke i odgovornostima u trudnoći, kao što je prenatalna skrb i pristanak da vam daju dijete nakon poroda.

Surogat majčinstvo dolazi s određenim očekivanjima

Kada se odlučite krenuti na putovanje surogat majčinstva, to je iskustvo koje će vam promijeniti život. Vrlo važno da namjeravani roditelji budu sigurni da je odabrani surogat zdrava, pouzdana i voljna ženska osoba koja će im ponuditi dar roditeljstva.

Zamjenski preduvjeti mogu se razlikovati od klinike do klinike, ali svi se tiču kvalifikacija kao što su:

  1. dob žene (u pravilu starija od 21 i mlađa od 40);
  2. normalan indeks tjelesne mase (kako bi se izbjegla ekstremna vitkost i pretilost koja bi mogla utjecati na trudnoću);
  3. barem jedna zdrava trudnoća i porod bez komplikacija;
  4. bez navika pušenja i pijenja, kao i upotrebe droga;
  5. bez kriminalne evidencije.

Štoviše, nakon što ispune ove osnovne uvjete, surogat kandidati morat će proći fizičke i psihološke provjere kako bi se osiguralo da su dovoljno zdravi da nose dijete planiranim roditeljima. Kao i emocionalno spremni prevladati sve potencijalne mentalne izazove na svom putu.

POVEZANO: Dojenje posvojene bebe i bebe rođene od surogat majke