Planiranje trudnoće

Koliko dana nakon odnosa napraviti test na trudnoću?

Test za trudnoću - samotestiranje - kada i kako ga napraviti Bebe.hr portal

Test za trudnoću najpouzdaniji su kada se rade od prvog dana izostanka planirane menstruacije. Ok, slijedeće vjerojatno svi već znate ali ajmo ponoviti. Ako vam je mjesečnica izostala (u periodu kada je trebala doći) i nedavno ste imali nezaštićeni spolni odnos, postoji vjerojatnost da ste trudni.

Koliko dana nakon odnosa napraviti test na trudnoću?

Velika većina testova na trudnoću može se napraviti od prvog dana izostanka menstruacije. Iako postoje vrlo osjetljivi testovi na trudnoću koji se mogu koristiti čak i prije izostanka mjesečnice. Ako ne znate kada bi vam sljedeća menstruacija trebala doći, napravite test najmanje 21 dan nakon zadnjeg nezaštićenog spolnog odnosa.

Test koji se oglašava kao najosjetljiviji brzi test na svijetu za utvrđivanje trudnoće kod kuće je test za utvrđivanje trudnoće Sanotest viola® Super Early Pregnancy Test from day 8. 

Komplet za testiranje sadrži dva testa. Prisutnost trudničkog hormona hCG-a otkriva se već kod količine 5 lU/l (osjetljivost uobičajenih brzih testova za utvrđivanje trudnoće kod kuće je 25 lU/l ili 10 lU/l). Ovim testom možete utvrditi trudnoću već osam dana nakon oplodnje.

Popularan Clearblue također ima opciju za testiranje 6 dana prije izostale mjesečnice (obično 10 dana nakon ovulacije) uz Clearblue test za iznimno rano utvrđivanje trudnoće.

Koliko dana nakon odnosa napraviti test na trudnoću
Freepik

Kako napraviti test na trudnoću?

Test na trudnoću možete kupiti u ljekarnama i napraviti na uzorku urina u bilo koje doba dana. Ne mora biti ujutro. Oni mogu dati brzi rezultat i možete sami obaviti test. Većina testova za trudnoću dolazi u kutiji koja sadrži jedan ili dva štapića.

Sve što obično trebate je držati vrh testa izravno u mlazu mokraće pet sekundi. Ili ga uroniti u uzorak mokraće do 20 sekundi, ovisno o proizvodu koji se upotrebljava.  Rezultat se pojavi na štapiću nakon jedne ili 15 minuta, ovisno od proizvođača.

Svi testovi se nešto razlikuju, stoga uvijek provjerite upute. Iako neke metode kontracepcije, kao kontracepcijske pilule, sadrže hormone, oni neće izmijeniti rezultat testa na trudnoću. Nijedna metoda kontracepcije nije potpuno učinkovita, stoga je važno napraviti test na trudnoću ako mislite da biste mogli biti trudni.

Pozitivan rezultat testa je gotovo sigurno točan. Međutim, negativan rezultat testa manje je pouzdan. Ako dobijete negativan rezultat, te i dalje mislite da ste trudni, pričekajte nekoliko dana i pokušajte ponovno.

Obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom ako nakon drugog testa dobijete negativan rezultat, ali menstruacija još nije stigla.

POVEZANO: Točan dan začeća – kako ga izračunati