Djeca Kutak za tate Mame

Izrađujmo zajedno: Na redu su papirnati djedica i sobić

Djedica i sob od papira

Foto: Freepik

Blagdansko vrijeme puno je više od samih darova i pretjerivanja u hrani i piću. Ovo je vrijeme predodređeno za analizu godine, promišljanje, i posvećivanje bitnome – obitelji, prijateljima i sebi. U toj maniri, svakoga dana barem dio vremena trebali biste posvetiti najbližima. Ali ne na način kako to radite svaki dan – uz pospremanje, kuhanje i jurnjavu po kući. Od danas pa sve do kraja godine svaki dan učinite nešto lijepo, nešto što će ostati u ladici uspomena.

Naš novi prijedlog su sob i djedica od kartona ili šarenih papira, koje možete izraditi s dječicom. Zabava će biti još veća i bolja, ako na radionicu pozovete i njihove prijatelje ili članove familije pa napravite ogromnu gužvu kroz koju će se prolamati smijeh i veselje. Što vam je potrebno za ovaj “rezuckajući tulum”?

Materijali:

  • bijeli papir;
  • kolaž papir;
  • tanjurići za slatke kuglice (možete kupiti neke od proizvoda koji su pakirani u ove papiriće pa ih tijekom radionice smažite od vrha do dna kutije!);
  • flomasteri;
  • drveni štapići od sladoleda ili štapići za roštilj.

Izrađivanje:

Ako je vaš prvi izbor Djed Božićnjak, onda najprije izrežite crveni trokut od kolaž papira pa ga zalijepite na štapić. Ako niste kupili štapiće ili ne želite trošiti novac na njih, prije početka radionice prošećite s djecom po obližnjem parkiću ili šumi pa zajedno potražite grančice. U tom slučaju prvi korak bit će čišćenje grančica, njihovo sušenje i eventualno skidanje viška kore s grana.

Nadalje, na trokutić učvrstite papirić/tanjurić, a na njega bijeli papirnati krug koji će biti glava djedice. Na njegovo lice možete zalijepiti oči, nos i usta izrezuckana od kolaž papira, ali možete pozvati mališane da ih i nacrtaju. Ovako će biti zanimljivije jer će svaki djedica imati drugačiji izraz lica, baš onakav kakav dijete iskopa iz svoje bujne mašte. Kad je glava gotova, na nju stavite kapicu. Kapica može biti sastavljena od tri dijela – bijelog pravokutnika, crvenog trokuta i loptice na vrhu. Ili je možete zalijepiti i sastaviti sa strane pa je u cjelosti samo staviti na vrh Božićnjakove glave.

Ako je vaš prvi izbor sob, i procedura je malo jednostavnija. Izrežite oblik sobove glave od smeđeg kolaž papira (najprije je skicirajte olvkom pa škarama pratite svoj crtež), ili bijelog kojeg će mališani obojati i ukrasiti. Na glavu dodajte crveni nosić i oči (mogu biri zalijepljene ili nacrtane), i sve skupa zalijepite na štapić.

Djedica i sob na štapiću mogu biti ukras za darove, na čijoj ćete poleđini napisati ime osobe kojoj je dar namijenjen. a mogu biti i ukras za bor ili ukras na tanjuru za svečani ručak ili večeru. Sigurni smo da ih se može iskoristiti i za predstavu koju možete smisliti zajedno s djecom koja su sudjelovala u radionici, te tako ovoj priči dati još jedan mogući završetak. A nakon dobro obavljenog posla, ubacite malo čokolade u vruće mlijeko, i nagradite se slatkim napitkom. U slast!

Povezani članci: Izradite čestitke od papira