Planiranje trudnoće

Zatrudnjeti tijekom menstruacije? Moguće je!

Zatrudnjeti tijekom menstruacije? Moguće je! Bebe.hr portal

Mislite da ne trebate koristiti zaštitu ako imate spolni odnos tijekom menstruacije ? Kako se ispostavilo, to nije sasvim točno!

Tehnički je moguće zatrudnjeti tijekom menstruacije, ali rijetko se to događa.

 

Razumijevanje vašeg menstrualnog ciklusa

 

 width=

Svakog mjeseca, žena otpusti jaje otprilike 14. dana svog ciklusa—iako datum ovulacije varira za svakoga, a također je moguće imati nepravilne cikluse. Prije otpuštanja jajne stanice, hormoni u ženskom tijelu se povećavaju kako bi pripremili (i zadebljali) sluznicu maternice u slučaju da se jajna stanica oplodi i dođe do trudnoće. Ako nema oplodnje, sluznica maternice se ljušti 14 dana kasnije. To se zove vaša mjesečnica. Većina ljudi ima mjesečnice koje traju od dva do osam dana i odvijaju se svaka 26 do 34 dana.

 

POVEZANO: Istine i zablude o hrani koje smiju jesti trudnice

 

Ovulacija se obično događa sredinom ciklusa i to je najplodnije vrijeme u vašem menstrualnom ciklusu. U to vrijeme ćete najvjerojatnije zatrudnjeti. Budući da spermiji mogu preživjeti nekoliko dana, žena može zatrudnjeti seksom tijekom ovulacije ili u danima koji su prethodili njoj.

 

Možete li zatrudnjeti tijekom menstruacije?

 

 width=

Većina žena ima menstrualni ciklus između 26 i 34 dana, a ako netko s ovim ciklusom ima prosječno razdoblje od dva do osam dana, vjerojatno neće zatrudnjeti tijekom menstruacije.

Međutim, šansa za trudnoću tijekom menstruacije se povećava ako imate nepravilan ciklus. Žena s kraćim menstrualnim ciklusom, mogla bi imati sedam dana krvarenja, i spolni odnos posljednjeg dana krvarenja i ovulirati tri dana kasnije. Budući da spermij žive tri do pet dana, ona bi sigurno mogla zatrudnjeti.

Osim toga, neke žene doživljavaju prodorne mrlje ili krvarenje između mjesečnica. To se može dogoditi tijekom ovulacije i pogrešno se smatrati menstruacijom, što otežava utvrđivanje točnog mjesta u menstrualnom ciklusu. Seks tijekom ovulacije povećava vaše šanse za trudnoću.

Izgleda da žene sa nepravilnim ciklusom moraju još dodatno biti na oprezu i koristiti zaštitu tijekom spolnih odnosa ako ne žele zatrudnjeti.