Zubi u trudnoći – oralno zdravlje trudnice važno je za zdravlje bebe

19/01/2023

Zdravlje zubi u trudnoći iznimno je važno, ne samo za vas kao trudnicu, već i za vaše nerođeno dijete. Naime infekcije i upale u ustima povezuju se s povećanim rizikom od razvoja preeklampsije, prijevremenog poroda i drugih komplikacija.

Sama trudnoća može dovesti do problema sa zubima kod nekih žena, uključujući bolesti desni i karijes. To se događa jer za vrijeme trudnoće hormoni utječu na desni i zube. Pranje zubi dva puta dnevno pastom za zube s fluorom i posjet stomatologu pomoći će vam da tijekom trudnoće održite zube i desni.

Također otkrivena je veza između teške bolesti desni u trudnica i prijevremenog poroda s niskom porođajnom težinom. Bebe koje su rođene prije vremena mogu imati rizik od ozljede mozga i problema s vidom i sluhom. Pretpostavlja se da bi do 18 od svakih 100 prijevremenih poroda moglo biti povezano s teškom infekcijom desni.

Bolest desni pogađa većinu ljudi u nekom trenutku njihova života. Gingivitis je rani stadij bolesti desni i uzrokovan je nakupljanjem plaka između zuba i desni. Krvarenje prilikom pranja zubi ili oticanje zubnog mesa mogu biti znakovi gingivitisa. Ako se ne liječi, gingivitis može dovesti do teškog oblika bolesti desni koja se naziva parodontitis. Tada se između zuba i desni stvara džep u kojem bakterije mogu rasti i uzrokovati upalu.

 

Oralno zdravlje bit će potrebno održavati prije trudnoće

 

Ako pokušavate začeti dijete, bilo bi dobro da obavite pregled kod svog stomatologa kako biste bili sigurni da nemate znakove bolesti desni. A ako postoje znakovi bolesti desni, vaš stomatolog može vas savjetovati o najboljem načinu liječenja.

 

Ipak, vjerujemo da biste najradije izbjegli liječenje i krenuli s preferencijom:

  1. Neka se vaša prehrana sastoji od svježeg voća i povrća, nemasnog mesa, ribe i cjelovitih žitarica.
  2. Izbjegavajte zasićene masti u prehrani.
  3. Izbjegavajte slatku hranu i pića ili ih ograničite.
  4. Perite zube i desni dva puta dnevno pastom za zube s fluorom.
  5. Redovito posjećujte stomatologa kako biste uvijek znali što se događa s vašom usnom šupljinom.
  6. Ako pušite – prekinite tu naviku.

POVEZANO: Problemi s desnima tijekom trudnoće

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr