Bebe

Anemija kod novorođenčadi

Anemija kod novorođenčadi Bebe.hr portal

Crvene krvne stanice nose kisik po cijelom tijelu. Bebe koje imaju anemiju imaju niži broj eritrocita od uobičajenih vrijednosti.

Što uzrokuje anemiju kod novorođenčadi?

Novorođenčad može razviti anemiju iz više razloga. Neki od razloga mogu biti:

  • Tijelo djeteta ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Većina beba ima anemiju u prvih nekoliko mjeseci života. To je poznato kao fiziološka anemija. Razlog zbog kojeg se pojavljuje ova vrsta anemije je to što djetetovo tijelo brzo raste i treba vremena da se proizvodnja crvenih krvnih zrnaca nadoknadi.
  • Tijelo prebrzo razgrađuje crvene krvne stanice. Ovaj je problem čest kada se krvne grupe majke i djeteta ne podudaraju. Ove bebe obično imaju žuticu, zbog čega njihova koža može požutjeti. Kod pojedinih beba anemija može biti uzrokovana i infekcijama ili nasljednim poremećajima.
  • Beba gubi previše krvi. Gubitak krvi u odjelu za intenzivnu njegu novorođenčadi obično se događa jer liječnici moraju uzimati česte pretrage krvi. Ovi testovi su potrebni kako bi medicinski tim mogao riješiti stanje vaše bebe. Krv koja se uzima ne zamjenjuje se brzo, što uzrokuje anemiju.
  • Prijevremeno rođenje. Bebe koje su rođene prijevremeno imaju niži broj crvenih krvnih stanica. Ova crvena krvna zrnca također imaju kraći životni vijek u usporedbi s crvenim krvnim stanicama beba koje su rođene na vrijeme.

Anemija kod novorođenčadi – simptomi:

Mnoge bebe s anemijom nemaju simptome. Kada se pojave simptomi, oni mogu uključivati:

  • Blijedu kožu
  • Manjak energije
  • Brzi otkucaj srca i ubrzano disanje za vrijeme odmora
 width=

Kako se dijagnosticirana anemija kod novorođenčadi?

Anemija se dijagnosticira krvnim testom koji uključuje mjerenje sljedećih parametara:

  • Hemoglobin: protein u crvenim krvnim stanicama koji nosi kisik.
  • Hematocrit: postotak krvi koji čine crvena krvna zrnca.
  • Retikulociti: Postotak nezrelih crvenih krvnih zrnaca u krvi, odnosno koliko novih stanica se stvara.

Kako izliječiti anemiju?

Pedijatar će odrediti koja je terapija najbolja za vašu bebu. Mnoge bebe s anemijom ne trebaju nikakvu terapiju. Međutim, nedonošćadi ili bebama koje su jako bolesne možda će biti potrebna transfuzija krvi kako bi se povećao broj crvenih krvnih zrnaca u tijelu.

 width=

Pojedinim bebama lijekovi će pomoći da njihovo tijelo stvori više crvenih krvnih zrnaca. Također, pravilna prehrana pomoći će bebi u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.