0-6 mjeseci Bebe Novorođenčad

Bebe s mjesec dana starosti: Rast i razvoj

Bebe s mjesec dana starosti: Rast i razvoj Bebe.hr portal

Bebe s mjesec dana starosti sve što trebaju je maženje, spavanje i hranjenje. Vrijeme koje provedete s njima pomoći će njihovom mozgu da raste i razvija se dok počinju doživljavati svijet.

Bebe s mjesec dana starosti vjerojatno će puno plakati. To može ponekad biti i bez ikakvog razloga. Ali često je to signal da su gladne ili da im treba mijenjati pelenu. Dajte im puno maženja da ih utješite i zapamtite da će plač na kraju proći. Imajte uvijek svjesnost, koliko god vam nekada bilo teško i frustriralo vas da beba plače, da je ovo vaše malo biće tek došlo na svijet. I da vas treba.

Bebe s mjesec dana starosti

Bebe s mjesec dana starosti

Ne mora svaka beba rasti i razvijati se isto. Mi donosimo prosjek što bi mogli očekivati. Dakle u prvom mjesecu bebe obično dobiju između 0,7 do 0,9 kg i narastu 2,5 do 4 cm. Najčešće im se opseg glave povećava za oko 1,25 cm i tako svaki mjesec.

Sve bebe gube na težini odmah nakon rođenja. Zdrave bebe obično se vrate na svoju porođajnu težinu za otprilike dva do tri tjedna, a zatim će nastaviti rasti.

Vaše dijete je izvagano pri rođenju i vaš će liječnik ili medicinska sestra će redovito iscrtavati njihov rast na grafikonu rasta. Nije potrebno uspoređivati ​​debljanje vaše bebe s onim kod drugih beba. Ono što je bitno je da dosljedno rastu tijekom vremena.

 

Što bebe s mjesec dana starosti mogu?

Većina beba ove dobi već može prepoznati svoje roditelje. Nakon prvog mjeseca trebali bi moći pratiti pokretni predmet s jedne strane na drugu. Počet će se fokusirati s oba oka na predmet. Vjerojatno će više voljeti gledati u ljudsko lice nego u predmet i zagledat će vam se duboko u oči ako ih držite oko 45 cm udaljenosti.

U prvom mjesecu, bebe još ne razmišljaju o pokretima nego će većina onoga što bebe rade biti uzrokovano refleksima. Većinu vremena držati će malene šake čvrsto stisnute ali će hvatati predmet ako im ga stavite u dlan. Naravno tražiti će mlijeko, i sisati i gutati. Također ako im stavite stopala na ravnu površinu zakoračiti će jednu nogu ispred druge.

Jednomjesečne bebe vole zvuk vašeg glasa, ali će se prestrašiti ako čuju glasan zvuk. Kao znak da su se uplašile biti će treptanje okicama i brže disanje, te bi mogle pasti unatrag i izbaciti ruke i noge. Neke bebe će već naučiti kako se umiriti, pomoću dekice, lutkice ili sisanjem prstića. Pomaganje bebi da siše dobar je način da je smirite.

 width=

Vaša beba će glasno plakati kada je gladna ili joj je neugodno. Kad su sretni i zadovoljni, obično ispuštaju malo grgotanje. Odgovorite na djetetove zvukove gugutanjem.

Do kraja prvog mjeseca, većina beba može podići glavu kada ih položite na trbuh, te će okrenuti glavu na jednu stranu. Kako im vratni mišići budu jačali, moći će okrenuti glavu i podići je kada su i u autosjedalici ili nosiljci.

 

Kako možete pomoći svojoj bebi da se razvije?

Provedite što više vremena sa svojom bebom. Pogled duboko u njihove oči i osmijeh pomoći će im da se povežu i osjećaju sigurno i sretno. Igranje s njima također će ojačati vašu vezu.

Čitajte i pjevajte svojoj bebi. Iako ne mogu razumjeti, uživat će čuti vaš glas.
Puštajte im glazbu, to pomaže stimulirati njihova osjetila i zabavljat će ih.

Pomozite bebi da razvije mišiće vrata. Stavljajte ih da leže na trbuščić na minutu. Do najviše pet minuta i uvijek ju pazite tada. Kada ju stavljate spavati, uvijek ju stavite na leđa.

Bebe s mjesec dana starosti

 

Znakovi razvojnih problema

Bebe se razvijaju različitom brzinom. S mjesec dana i dalje ćete učiti o svojoj bebi i njenim potrebama. Ali razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite da se vaše dijete ne hrani dobro, ne pomiče udove, ne ispuštaju zvukove i često spava puno više od 16 sati dnevno.
Isto tak ako vaše dijete ne prati vaše lice očima i ne preplaši se na glasne zvukove odnosno ako se čini da ne čuju dobro.

POVEZANO: Kako ćete hraniti svoju bebu?