1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Razlozi zašto mala djeca ponekad udaraju

Razlozi zašto mala djeca ponekad udaraju Bebe.hr portal

Mala djeca ponekad udaraju jer ne shvaćaju da udaranje može povrijediti. Osjećaj suosjećanja nije u potpunosti na mjestu do otprilike 3 godine.

Oni još ne razumiju u potpunosti niti svoje, niti bilo čije emocije, tako da namjerno ne povrjeđuju. Njihovi razlozi za udaranje dovoljno su nevini – i obično spadaju u jednu od slijedećih kategorija.

Pokušavaju komunicirati.

Budući da vokabular vašeg djeteta još nije u potpunosti razvijen, vjerojatnije je da će upotrijebiti svoje tijelo da pokažu osjećaje ili neslaganje. Kako im nedostaju verbalne vještine da prenesu te emocije, to ih može učiniti još više frustriranima.

 width=

Pokušava nove stvari.

Mala djeca vole testirati uzrok i posljedicu. Zanima ih što će se dogoditi? I tako koriste jedine alate koje imaju i znaju koristiti.

Brane teritorij.

Vjerojatnost je veća da će dijete češće udarati na igralištu ili u društvu. Jednostavno je okruženo hrpom druge djece koja možda grabe njegove igračke. Ili jednostavno upadnu u njegov prostor—i ne slušaju ga nužno kada im kaže “Stani!” ili “Moje!” Ne ponašati se u bijesu zahtijeva kontrolu impulsa, koju djeca u potpunosti ne svladaju dok ne postanu starija.

Oponaša nekog drugog.

djeca ponekad udaraju

Djeca ponekad udaraju jer su možda vidjela svog starijeg brata ili sestru kako nekoga ili nešto udara. Ili svog prijatelja i sada želi probati i on. Vide drugu osobu kako udara i pomisle: ‘Hmm, da vidimo kakav je to osjećaj ‘.

Ima loš dan.

Čak i djeca koja rijetko udaraju ili grizu mogu izgubiti kontrolu kada su pod stresom ili na kraju dugog dana, umorni ili mrzovoljni.

Temperamentni po prirodi.

Bez obzira koliko je dijete staro mnogo se toga i svodi na temperament. Tako će neka djeca samo slegnuti ramenima i krenuti dalje kada im netko primjerice otme nešto iz ruku. Dok će temperamentna djeca po prirodi u takoj situaciji ući u “fight mode”.

POVEZANO: Disciplinirajte svoje dijete u bilo kojoj dobi