Bebe Novorođenčad

Izazovi u prvim danima nakon poroda

Izazovi u prvim danima nakon poroda Bebe.hr portal

Oduvijek ste maštali o tom trenutku i sada je odjednom tu? Nagledali ste se hrpe fotografijama na kojima novopečene, nasmijane majke poziraju za kameru i izgledaju kao da su upravo sišle s moderne piste, a ne rađaone. Nažalost brzo ste shvatili kako je stvarnost malo drugačija? Naravno, i dalje je tu neopisiva sreća što ste postali majka, no tu je i ono što dolazi nakon poroda i prvi izazovi s kojima se ponekad nije lako nositi.

Izazov No.1: krvarenje
Nemojte se iznenaditi ako vas pogode postporođajni simptomi, niste jedini. Krvarenje je sasvim normalna pojava nakon poroda neovisno o tome da li ste rodili carskim ili vaginalnim putem. Krvarit ćete do šest tjedana nakon poroda (tzv. lohija ili postporođajno krvarenje). Prva dva tjedna krvarenje će biti obilno, a nakon toga sve blaže i blaže. Zbog krvarenja mogli biste izgledati blijedi ali neka vas to ne zabrine jer sada ni nije trenutak da izgleda kao lice s naslovnice.

 width=

Izazov No.2: često mokrenje
Taman kada ste mislili kako ste rađanjem riješiti problem prečestog odlaska na wc evo ga opet. Zbog viška tekućine koja se skupila tijekom 9. mjeseci može doći do pojave čestog mokrenja.

Izazov No.3: kontrakcije
Iako se kontakcije povezuju samo uz porod javljaju se i nakon završetka trudnoće. Kontrakcije nakon poroda pomažu maternici da se vrati na svoju normalnu veličinu. Tijekom dojenja kontrakcije mogu biti još intenzivnije.

Izazov No. 4: postporođajna tuga
Postporođajna tuga ili „baby blues“ javlja se 2 do 5 dana nakon poroda, traje do mjesec dana te ga doživljava većina novopečenih majki. Nagli pad razine estrogena nakon poroda može izazvati pad raspoloženja: normalno je da ste u prvim tjednima nakon poroda osjetljivi, razdražljivi, zabrinuti, ili osjećate kao da vam je sve to previše. Baby blues proći će sam od sebe, potrebno je samo nekoliko dana odmora i velika podrška i pomoć okoline.

Budite dobri prema sebi!

To je lako reći, ali ipak pokušajte, jer vašem tijelu treba barem godinu dana da se vrati u “normalno stanje”. Nalazite se u potpuno nepoznatoj životnoj situaciji, suočavate se s novim izazovima, koža se mora vratiti u prvotno stanje, puno mišića nije korišteno već neko vrijeme, vaša zdjelica još je uvijek raširena… Iako vam se sada život možda čini kao trčanje maratona ne zaboraviti vi ste sada mama! Uživajte u novonastalim preprekama i dragocjenim trenutcima s vašom novorođenom bebom.