Bebe Djeca

Osobna iskaznica za djecu – što trebate znati?

ososbna iskaznica za djecu

Foto: Freepik

Osobna iskaznica za djecu službeni je dokument U Republici Hrvatskoj, koji potvrđuje identitet djeteta. Koristan je dokument koji ne samo da olakšava putovanja, već i pruža dodatnu razinu sigurnosti i identifikacije za djecu. Redovito ažuriranje i održavanje valjanosti osobne iskaznice pomaže u osiguranju da su identifikacijski podaci djeteta uvijek ažurni i točni.

Prva osobna iskaznica za djecu

Djeca u Hrvatskoj mogu dobiti osobnu iskaznicu nakon rođenja. Dok osobna iskaznica nije obavezna za djecu mlađu od 16 godina, preporučuje se njeno izdavanje zbog lakšeg dokazivanja identiteta, posebno za putovanja unutar Europske unije. Osobna iskaznica sadrži biometrijske podatke i fotografiju, što osigurava visoku razinu sigurnosti i sprječava mogućnost zloupotrebe.

Postupak podnošenja zahtjeva

Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi se u lokalnom uredu državne uprave ili policijskoj postaji. Dijete mora biti prisutno prilikom podnošenja zahtjeva, ako je starije od dvanaest godina. Potrebno je donijeti rodni list djeteta, fotografiju i, ako je primjenjivo, prethodnu osobnu iskaznicu. Roditelj ili zakonski skrbnik mora biti prisutan prilikom predavanja zahtjeva. Do prošle godine bilo je potrebno da jedan roditelj donese dokumente, a drugi ih podigne. Međutim, po novome, ukoliko nema spora između dvoje roditelja, jedan roditelj može obaviti cjelokupnu proceduru predaje zahtjeva i podizanja dokumenta.

Koliko vrijedi osobna iskaznica za djecu?

Za djecu mlađu od pet godina, osobna iskaznica vrijedi pet godina. Za djecu od pet do 18 godina, vrijedit će deset godina. Troškovi izdavanja prve osobne iskaznice za osobe mlađe od 18 godina, ako imaju prebivalište u Hrvatskoj i ako se ta osobna iskaznica izdaje u redovnom postupku (rok izdavanja 30 dana od podnošenja zahtjeva) podmirit će se iz državnog proračuna, to jest za izdavanje tih osobnih iskaznica podnositelji ne moraju uplatiti iznos za troškove izdavanja.

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice potrebno je:
  • identitet djece koja ne posjeduju osobne isprave potvrđuju roditelji svojom izjavom;
  • priložiti 1 fotografiju u boji dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm;
  • potpisati Ugovor o pružanju usluga certificiranja.
Što ako je izgubite?

U slučaju gubitka ili krađe osobne iskaznice, potrebno je odmah obavijestiti najbližu policijsku postaju i podnijeti zahtjev za izdavanje nove. Sve informacije provjerite i u svojoj policijskoj postaji ili na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.